5 Aralık 2009 Cumartesi

Hyundai Tucson


Hyundai, Ağustos ayında Güney Kore'de Tucson ix, Eylül ayındaysa Frankfurt otomobil fuarında ix35 adıyla tanıttığı crossover modelinin Amerikan versiyonunu 2009 Los Angeles otomobil fuarında Tucson ismiyle tanıttı.

İlk piyasaya çıkan modellerinde 2.4 litre hacimli, 4 silindirli, benzinli bir motor bulunan araç 176 beygir güç, 228 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manüel veya yine 6 ileri vitesli, manüel kullanıma da imkan veren otomatik şanzımanla alınabilen araçta gerektiğinde devreye giren bir dört tekerlekten çekiş sistemi kullanılıyor. Yakıt tüketimini düşürülebilmek için bu yol seçilen araç normal şartlarda önden çekişli olarak yol alıyor.

Öncüsünden 27 kilogram daha hafif olduğu açıklanan aracın 2011 model yılında kaputunun altına eklenecek motor seçeneğiyse 2 litre hacimli benzinli ünite. Bu motorun da bir önceki 2 litre hacimli motora oranla 10 kg daha hafif olduğu bildirildi.

4 Aralık 2009 Cuma

Honda P-NUT


İşte Honda'nın, köşeli fakat aerodinamik bir tasarıma sahip olan küçük otomobil konsepi: P-NUT (Personal-Neo Urban Transport)

Yoğun şehir trafiği göz önünde bulundurularak tasarlanan otomobil 3.4 metre uzunluğa, 1.75 metre genişliğe ve 1.44 metre yüksekliğe sahip. Aracın ilginç a sütunu tasarımı ön camın çok daha ileride bitirilmesine olanak sağlamış. Bu sayede ön görüşü iyileştirilen otomobilin ön çaprazda bulunan büyük kelebek camları da çapraz görüşü olumlu etkiliyor. Cam tavana sahip araç bu sayede çok daha ferah bir iç hacim sunuyor.

Alışılmışın dışında bir oturma düzenine sahip olan otomobilde sürücü aracın ortasında otururken iki yolcu, sürücü koltuğunun iki yanında bulunan koltuklarda seyahat ediyor. Aracın henüz bir motoru bulunmasa da Honda yetkilileri, içten yanmalı veya elektrikli herhangi bir motorun araca adapte edilebileceğini söylemekteler.

Dodge Viper SRT10 ACR


Viper ACR'ın Laguna Seca'da pist rekoru kırmasının hemen ardından Dodge, bu versiyona özgü üç değişik sınırlı üretim otomobil tanıttı.

İlk araç, pist rekorunun süresini yani 1:33 adını taşıyor. Kırmızı ve siyah çift gövde rengine sahip olan otomobilin iç mekanında piyano siyahı kaplamalar, kırmızı gösterge ışıklandırması ve kırmızı dikişler dikkat çekiyor. Bu otomobilden 33 adet üretilecek.

İkinci sınırlı üretim model sadece 10 örneği üretilecek olan Voodoo edition ACR. Sadece siyah renk üretilen otomobilin üzerinde kırmızı şerit de bulunmakta.

Üçüncü araçsa Extreme edition adını taşıyor. 20 örneği üretilecek olan otomoblin gövdesi beyaz renkli ve üzerinde siyah şeritler bulunuyor.

Nissan Qashqai


Nissan, başarılı crossover modeli Qashqai'yi makyajladı. Ön kısımda yoğunlaşan makyaj sonrası aracın görünümü daha sportif olurken motor seçeneklerine daha cimri bir Diesel eklendi.

Ön kısmı tamamen yenilenen araçta yeni ön tampon, yenilenen farlar, yeni ön ızgara ve yeni motor kaputu görev yapmakta. Arka kısımda eski tasarımın pek değişmediğini görsek de stopların üst kısımlarının daha şeffaf, ambullerinin de LED olduğunu görüyoruz. İki yeni gövde rengi sunan yeni model için yeni tasarlanan 17 inç çaplı jantlar da sunulmakta.

Aracın içerisine geçerken bastığınız yeri aydınlatan ve kapı içerisinde bulunan lambalar, devir ve hız göstergeleri arasına alınmış yol bilgisayarı, konsol için sunulan yeni bir gri tonu ve çoğaltılmış eşya gözleri makyajın sonuçları.

Araca "Pure Drive 129g" adında bir versiyon ekleyen Nissan 106 beygir güç üretebilen 1.5 litre hacimli turbo Diesel motorun kilometre başına yaptığı CO2 salınımını 129 grama indirmeyi başarmış. Bu araçta aerodinamik iyileştirmeler, daha uzun şanzıman oranları ve sürtünme kuvveti düşük lastikler kullanılırken ön sis farları iptal edilmiş.

Sayılan değişikliklerin tamamı, 7 kişilik oturma kapasitesi sunan Qashqai +2 için de geçerli.

3 Aralık 2009 Perşembe

Mitsubishi RVR


Mitsubishi, iki yıl önce Concept cX adıyla tanıttığı kompakt crossover modelinin resmi adını açıkladı: RVR. Önceleri Outlander Sport adıyla piyasaya çıkacağı düşünülen araç en azından Japonya'da, 90'lı yıllarda üretilen RVR modelinin soyunu devam ettirecek.

Görünüm olarak güncel Mitsubishi model gamının dışına çıkmayan otomobil 4.3 metre uzunluğa sahip. İlk etapta 1.8 litre hacimli benzinli bir motorla donatılacağı açıklanan otomobilin Japonya'da piyasaya çıkış tarihiyse 2010 İlkbahar başı olarak açıklandı.

Hyundai Sonata


Hyundai, Güney Kore'de 2 litre hacimli motor seçeneğiyle satışa sunduğu yeni Sonata modelinin 2.4 litre hacimli motorunu 2009 Los Angeles otomobil fuarında tanıttı.

Bu ülkede giriş motoru olarak görev yapacak olan motor 198 beygir güç, 250 Nm tork üretebilmekte. Standart olarak 6 ileri vitesli manüel şanzımanla donatılan otomobilin opsiyonları arasında 6 ileri vitesli otomatik şanzıman bulunmakta.

Donanım konusunda detaya girmeyen Hyundai, araçta 4 değişik ses sistemi seçeneği sunacağını açıkladı. Giriş modelinde XM radyo uyumlu ve MP3 çalabilen 6 hoparlörlü bir sistem bulunurken en üstün ses sistemi Infinity tarafından üretilen ve 400 Watt kapasiteli bir amplifikatöre sahip olan model.

Aracında sportiflik arayanlar için üretilen SE modelinde daha sert süspansiyon sistemi, daha geniş stabilizörler ve 18 inç çaplı jantlar sunulurken bu donanımda otomobilin motor gücü 200 beygire yükseliyor.

2.4 litre hacimli motorun tanıtımı sırasında verilen haberlere göre Sonata'nın sıradaki motor seçeneği 2 litre hacimli ünitenin turbo beslemeye sahip olan versiyonu olacak. Bu motoru 2.4 litre hacimli motoru benzinli ünite olarak kullanacak olan hibrit model izleyecek.

Range Rover Sport Autobiography


Range Rover, 2009 Los Angeles otomobil fuarında Sport modelinin sınırlı üretim bir modeli olan Autobiography'yi tanıttı. Sadece 250 örneği üretilecek olan aracın tasarımında ufak değişiklikler var.

Tamamı siyah renkte üretilecek olan araçların iç mekanlarında kullanılan çift renkli deri döşeme, arka koltuklarda standart olarak sunulan eğlence sistemi ekranları, arka aksta elektronik diferansiyel kilidi, radarlı hız sabitleme sistemi ve "Autobiography" logoları dikkat çeken detayları.

Dışarıdan bakıldığında yeniden tasarlanan ön ve arka tamponlar, yeni egzoz çıkışları, değişik şekilli ön ve yan hava ızgaraları, gövde rengine boyanmış kapı altı koruyucuları, daha büyük bir cam üstü spoiler ve 20 inç çaplı jantlar aracı standart modellerden ayırmakta.

Motor olarak kompresör beslemeye sahip 5 litre hacimli v8 üniteyi kullanan araç 510 beygir güç, 627 Nm tork üretebilmekte.

Toyota Sienna


Toyota, minivan modellerinden en büyüğü konumundaki Sienna'yı yeniledi. Araç, en büyük pazarı olan A.B.D.'de, 2009 Los Angeles otomobil fuarında tanıtıldıktan sonra piyasaya çıkacak.

Dış tasarımında en büyük değişiklik Camry modellerine benzeyen ön yüzde yapılmış. Elektrikli arka kapıları geriye doğru kayarak açılabilen aracın iç mekanı da oldukça lüks özellikler sunmakta. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanı manüel de kullanılabilen aracın vites kolu orta konsola entegre edilmiş. En ön sırada bulunan iki koltuğun arasında kalan kapaklı bölmenin altı, ikinci sıra koltuklar için geriye kayarak hem iki adet bardaklık hem de büyük hacimli bir saklama gözü oluyor. Opsiyonel donanımda sunulan 16.4 inç genişliğindeki LCD ekran istenirse tek istenirse çift ekran olarak kullanılabiliyor.

En lüks modeli olan Limited, çift sunroof, 18 inç çaplı jantlar, ayak dayanağı bulunan orta sıra tekli koltuklar, geri görüş kamerası ve elektrikli olarak katlanabilen 3. koltuk sırası gibi donanımları standart olarak sunarken SE modelinde sportif ayarlı süspansiyon sistemi, 19 inç çaplı jantlar, füme renkli stop lambaları, özel bir iç mekan rengi ve aerodinamik gövde kiti sunulmakta.

Boyu 5 metrenin üzerinde olan aracın motor seçenekleriyse iki adet benzinli üniteden oluşmakta. Düşük güçlü olan model 2.7 litre hacimli ve 187 beygir güç üretirken 3.5 litre hacimli v6 motor 266 beygir gücünde. Standart olarak önden çekişli olan minivan 3.5 litre hacimli motorda dört tekerlekten çekiş sistemi de sunuyor.

2 Aralık 2009 Çarşamba

Volkswagen Up! Lite


Volkswagen'in çevreci model ailesi Up! genişlemeye devam ediyor. Frankfurt otomobil fuarında tanıtılan e-Up! ardından 2009 Los Angeles otomobil fuarında hibrit model Up! Lite gün ışığına çıktı.

Sade hatlardan oluşan bir dış tasarıma sahip olan otomobilin içine girildiğinde de durum değişmiyor. 3.8 metre uzunluğa, 1.4 metre yüksekliğe, 1.6 metre genişliğe ve 2.45 metrelik aks mesafesine sahip olan otomobil hafif üretim teknolojileri sayesinde sadece 695 kg ağırlığında. 18 inç çaplı jantları alüminyum ve karbon fiberden üretilen otomobilin tavanı da karbon fiberden üretilerek sadece 3.3 kg ağırlığında olması sağlanmış.

Gövdesi büyük oranda alüminyum, çelik ve karbon fiberden üretilen otomobilin yan aynaları yerlerini kameralara bırakırken park manevralarını kolaylaştırmak için arkaya da bir kamera yerleştirilmiş.

Araçta kullanılan 0.8 litre hacimli, iki silindirli turbo Diesel motor 51 beygir güç, 120 Nm tork üretebilirken elektrik motoru 14 beygir gücünde. Start&Stop, fren enerjisi geri kazanımı, 0.237 Cd'lik hava sürtünme katsayısı ve 7 ileri vitesli yarı otomatik (DSG) şanzıman sayesinde 100 km mesafede ortalama 2.44 litre mazot yakan otomobilin kilometre başına yaptığı CO2 salınım miktarı 65 gram.

Sadece 20 litre hacimli yakıt deposuyla menzili 800 km'nin üzerine çıkabilen otomobil 0'dan 100 km/s sürate 12.5 saniyede ulaşırken maksimum sürati 160 km/s olarak açıklandı.

Ford Fiesta


İnanması güç fakat Focus ilk piyasaya çıktığında kendi pazarları için çok küçük bir otomobil olduğunu düşünen Amerikan halkı şimdi de Fiesta seçeneğiyle karşı karşıya. 2009 Los Angeles otomobil fuarında görücüye çıkan Amerikan Fiesta'sı fuarın ardından okyanusun diğer tarafında satışa sunulacak.

Hatchback versiyonunun yanında Asya pazarlarında sunulan sedan seçeneğine de sahip olan Amerikan modeli yenilenmiş ön tamponuyla dikkat çekerken iç mekanda Avrupa pazarında sunulan çift renkli döşeme yerini tek renge bırakmış. Kapı içinde de tek renk sunan otomobilin iç mekanda bulunan kapı kolları da siyah renkli.

Avrupa pazarında olduğu gibi 6 değişik motor seçeneği bulunmayan araçta sadece 1.6 litre hacimli benzinli motor sunulmakta. 119 beygir güç, 148 Nm tork üretebilen motorla birlikte standart olarak 5 ileri vitesli manüel şanzıman sunulurken 6 ileri vitesli, çift debriyajlı yarı otomatik şanzıman opsiyonel olarak alınabilmekte.

Alfa Romeo Giulietta


İtalyan üretici Alfa Romeo, ismini önce 148, daha sonra da Milano koyacağını açıkladığı kompakt hatchback modelini birkaç gün gecikmeyle ve Giulietta ismiyle tanıttı. 50'li yılların efsane ismini bu şekilde geri getiren üretici, otomobilin tasarımını MiTo modelininkine oranla biraz daha az dikkat çekici yapmış. Özellikle arka kısmı oldukça sportif görünen otomobilin arka kapı kolları camların bittiği noktalara gizlenmiş.

4.35 metre uzunluğa, 1.80 metre genişliğe, 1.46 metre yüksekliğe ve 2.63 metrelik aks mesafesine sahip olan otomobil 350 litre hacimli bir bagaj sunuyor.

İç mekan kalitesi yerini aldığı 147 modeline oranla çok daha iyi olan Giulietta'nın donanımları arasında Start&Stop sistemi, panoramik cam tavan, DNA sürüş kontrol sistemi ve Q2 adlı elektronik diferansiyel bulunuyor.

Otomobilin motor seçenekleriyse ilk adımda dört adet olacak. Tamamı turbo beslemeye sahip olan motorlardan benzinli olanları 1.4 litre hacimli. 120 ve 170 beygir üretebilen versiyonları bulunan motorun ardından 1.6 litre hacimli turbo Diesel motor seçeneği geliyor. 105 beygir güç üretebilen bu motoru güçsüz bulanlar için 170 beygir güç üretebilen 2 litre hacimli turbo Diesel imdada yetişiyor.

Resmi tanıtımı 2010 Cenevre otomobil fuarında yapılacak olan otomobilin en sportif versiyonu olan Quadrifoglio Verde'de turbo beslemeye sahip 1.75 litre hacimli benzinli motorun kullanılacağı açıklandı. Bu motorun ürettiği maksimum güçse 235 beygir.

Larson CLS Ballistic


A.B.D. merkezli modifikasyon firması Larson Auto Design, Mercedes'in CLS serisi için geliştirdiği gövde kitini tanıttı.

Tamamı karbon fiberden üretilen kit motor kaputu ve bagaj kapağıyla başlıyor. Yeni tamponlarla donatılan aracın ön tamponunun altına bir splitter eklenirken arka tamponunun altına büyük bir difüzör yerleştirilmiş. Bagaj kapağı üzerine küçük bir spoiler eklenen otomobilin marşpiyeleri ve ön ızgarası da yenilenmiş.

İçerisindeki parçaları ayrı ayrı da satan Larson kitin tamamına 15.550 Dolar değer biçmiş.

Wimmer RS Volkswagen Golf GTI


Wimmer RS, motor modifikasyonu sonrasında görünümünü standart modelinkine oldukça yakın bıraktığı Ferrari ve Porsche modellerinin ardından halka iniyor. Alman firmanın 2009 Essen Motor Show'da tanıttığı bir diğer otomobil de Volkswagen Golf GTI.

Çapları 18 ile 20 inç arasında değişen jant opsiyonları sunan Wimmer RS, otomobilin süspansiyon sistemini sertliği ayarlanabilen daha sportif bir modelle değiştirmiş.

Motor kaputunun altındaysa aracın dış kısmındaki sadelikten eser yok. Turbo beslemesi, hava filtresi, egzoz sistemi ve yakıt pompası yenilenen otomobilin 2 litre hacimli motoru 386 beygir güç, 455 Nm tork üretir hale gelmiş.

Maserati GranTurismo S MC Sport Line


Maserati, GranTurismo serisinin sınırlı sayıda üretilecek bir modelini Abu Dhabi'de tanıttı.

Ortadoğu pazarı için 12, İtalya pazarı içinse 11 adet örneği üretilecek olan otomobilin Ortadoğu modelleri "Matt ICE" beyaz renge sahipken diğer 11 örnek "Matt Bianco Fuji" adlı beyaz renk tonunda üretilecek. Ortadoğu için üretilen örnekleri, bu bölgede bulunan 12 şehirde konuşlanmış Maserati bayilerinde satılacak ve her araçta satıldığı şehrin plakası bulunacak.

Görsel değişikleri arasında çift parçalı ön splitter, siyah renkli marşpiye eklentileri, karbon fiber arka spoiler, gövde renginde kapı kolları, siyah renkli egzoz çıkışları ve yine siyah cam çerçeveleri bulunan otomobilde kapı kolları ve yan aynalar karbon fiber kaplamalı olarak alınabiliyor. Siyah renkli jantları da dikkat çekici bir donanım olarak listeye eklenirken iç mekanda "MC" logolu alüminyum pedallar ve karbon fiber kaplamalar dikkat çekiyor.

Daha sportif bir sürüş için süspansiyon ve fren sistemi elden geçirilen otomobilin denge kontrol sistemi de yeniden programlanmış.

Volkswagen Amarok


Amerika ve Japonya merkezli üreticilerin egemenliğinde olan Amerika kıtası Pick up pazarına Avrupa kıtasından bir üye katılıyor. Arjantin'de üretilecek olan araç öncelikle Güney Amerika pazarında satılacak.

İlk olarak dört kapıya sahip versiyonu tanıtılan araç 5.25 metre uzunluğa, 2.52 metre kare hacimli bir kasaya ve 1.15 ton yükleme kapasitesine sahip.

Tasarımı diğer Volkswagen modellerini hatırlatan pick up iki adet turbo Diesel motor seçeneğiyle piyasaya sürülecek. Daha düşük güce sahip olan versiyon 122 beygir güç, 340 Nm tork üretebilirken 2 litre hacimli güçlü versiyon 163 beygir güç, 400 Nm tork üretebilmekte. Her iki model de 6 ileri vitesli manüel şanzımanla donatılırken yine her iki modelde dört tekerlekten çekiş sistemi 4MOTION bulunuyor.

Dört tekerlekten çekişe gerek kalmadığı zamanlarda arkadan itişli olarak kullanılabilen aracın 122 beygir güç üretebilen motoru 100 km mesafede ortalama 7.6 litre mazot tüketirken 163 beygirlik versiyon aynı mesafede 7.8 litre yakıt tüketmekte.

1 Aralık 2009 Salı

Wald Black Bison


Japon modifikasyon firması Wald International, 2009 SEMA Show'da Mercedes E Serisi için tanıttığı gövde kiti Black Bison'ın resmi fotoğraflarını paylaştı.

Bir splitter ve dört adet sis farına sahip ön tampon, altında difüzör bulunan arka tampon, ön çamurluk arkasında bulunan hava yarıkları, yeni marşpiyeler, dört çıkışlı egzoz sistemi, bagaj üstü spoiler, tavan spoileri, 19, 20 veya 21 inç çaplı, değişik renklere boyanabilen jantlar, yenilenen fren ve süspansiyon sistemleri otomobilin dikkat çeken detayları.

Audi A8


Audi, 4.2 litre hacimli benzinli v8 motora sahip versiyonun hemen ardından, Avrupa için daha büyük önem taşıyan turbo Diesel motorlu A8 modellerini tanıttı.

Benzinli versiyonu, rakibi olduğu BMW 7 serisi ve Mercedes S serisi modellerinin denk motor hacmine sahip versiyonlarının tamamından daha hafif olduğu açıklanan otomobilin aynı trendi Diesel versiyonlarda da sürdüreceği tahmin ediliyor. Ağırlığı D3 kodlu eski modelinkiyle hemen hemen aynı olan otomobil BMW 7 serisinin X-Drive ile donatılmış versiyonlarından yaklaşık 180 kg daha hafif.

Tanıtımı yapılan ilk turbo Diesel ünite 4.2 litre hacimli bir v8. 350 beygir güç, 800 Nm tork üretebilen motorla aracın ortalama yakıt tüketimi 100 km'de 7.6 litre olarak açıklandı ki bu değer bir önceki v8 TDI motorunkinden %19 daha düşük.

V8 motoru çok güçlü bulanlar için 2010 yılında v6 turbo Diesel motorlar satışa sunulacak. 3 litre hacimli TDI motorun 204 ve 250 beygir güç üretebilen iki değişik versiyonu olacak. 250 beygir gücündeki versiyonun maksimum torku 550 Nm olarak açıklandı.

Capstone CMT-380


Capstone 2009 Los Angeles otomobil fuarında mikro-türbin teknolojisine sahip hibrit spor otomobili CMT-380'ı tanıtacağını duyurdu.

Görünüş olarak Ford GT'den esinlendiğini gizlemeyen otomobil 0-60 mil/s (0-96 km/s) hızlanmasını 3.9 saniyede tamamlarken 241 km/s maksimum sürate ulaşabiliyor.

Standart bir prizden şarj edilebilen otomobilin menzili sadece pillerle 128 km'ye kadar uzayabiliyor. 41 beygir güç üretebilen mikro-türbin yardımıyla bu menzil 800 km'ye kadar ulaşabiliyor.

Audi A8


Alman üretici Audi, merakla beklenen modeli A8'in tanıtımını A.B.D.'nin Miami şehrinde yaptı. TSİ 01:35'te başlayan tanıtım yaklaşık 90 dakika sürdü.

Tanıtılan araç, A8 serisinin A.B.D.'de en çok satılan modeli olan 4.2 litre hacimli v8 motora sahip olan versiyondu. 372 beygir güç, 446 Nm tork üretebilen motor aracı 0'dan 100 km/s sürate 5.7 saniyede ulaştırabilirken 250 km/s olarak belirlenen maksimum sürat elektronik olarak sınırlandırılmış. Yeni geliştirilmiş olan 8 ileri vitesli otomatik şanzıman sayesinde eski 4.2 litre hacimli motorla donatılan modelden ortalama %15 daha az yakıt tüketen otomobilde dört tekerlekten çekiş sistemi Quattro standart olarak sunuluyor.

Kısa aks mesafesine sahip versiyonunun bile uzunluğu 5137 mm olan otomobilde aks mesafesi 2992 mm olarak açıklandı. 1949 mm genişliğe sahip olan otomobilin yüksekliğiyse 1460 mm. Dış görünüşünün genel hatları D3 kodlu selefinden çok farklı olmayan araçta çapları 17 ile 21 inç arasında değişen jantlar ve tamamı LED teknolojisi kullanan farlar sunulmakta. İç mekan tasarımı D3 modelinin etkileyiciliğini korurken MMI sistemi tamamen yenilenmiş.

Gece görüş sistemi ve kaza öngörü sistemi gibi birçok teknolojik yardımcı ile donatılan otomobilin burulma direnci %25 oranında arttırılmış. 510 litre hacimli bir bagaja sahip olan aracın opsiyonel donanımındaysa 22 yönde ayarlanabilen, deri döşemeli, ısıtmalı, soğutmalı ve masaj fonksiyonlu koltuklardan 1400 Watt kapasiteli, 19 hoparlorlü Bang&Olufsen ses sistemine kadar birçok ilginçlik bulunmakta.

Ford Mustang


Amerikan otomotiv endüstrisinde gelişim başladı. Bunun en iyi kanıtlarından birisi de önceleri sadece görünüşleri ve dev motorlarından çıkan egzoz sesleriyle kendilerine alıcı bulabilen Muscle Car sınıfının çok daha verimli motorlarla donatılmaya başlanması.

Neo-retro tasarımın öncülerinden olan Ford, satışlarda Chevrolet'nin Camaro modeline geçilince görünüşün her şeyin üstesinden gelemeyeceğini anlamış olacak ki Mustang'in v6 motorunu yeniledi. Aracın özelliklerine bakmadan, sadece devir göstergesine göz gezdirildiğinde bile değişim fark edilebiliyor. Motor çalışırken çubuk 1000 d/d seviyesinde dururken redline 7000 d/d'da başlıyor. Düşük devirli v8 motorları seven Amerikan üreticiler için değerler şaşırtıcı.

Lafı çok uzatmadan teknik verilere bakalım; 3.7 litre hacimli v6 motor 305 beygir güç, 381 Nm tork üretebiliyor. Bugüne kadar üretilen 4 litre hacimli v6 motorun sadece 210 beygir güç üretebildiğini düşündüğümüzde ilerleme miktarı daha da iyi anlaşılabiliyor. Üstelik bu motor selefine oranla, 6 ileri vitesli manüel şanzımanlı modellerde %18, 6 ileri vitesli otomatik şanzımanlı modellerdeyse %25 yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

4 litre hacimli üniteden daha hafif olan yeni motor, bugüne kadar üretilen 4.6 litre hacimli v8 motordan sadece 5 beygir daha az güç üretiyor.

ATT BMW Thunderstorm M3


2009 Essen Show'da boy gösteren firmalardan birisi de BMW M3 Cabriolet temelli aracıyla ATT.

Dışarıdan bakıldığında 20 inç çaplı jantlar ve alçaltılmış süspansiyon sistemiyle dikkat çeken otomobilin yenilenen egzoz sisteminin çıkışları 90 mm çaplı.

4 litre hacimli standart v8 motoru kompresör beslemeyle donatılan otomobil yeni bir motor işletim sistemi ile donatılmasının ardından 500 beygir güç üretebilir hale geliyor. Toplam maliyeti 11.749 Euro olan motor modifikasyonunun ardından KW süspansiyon sistemi için 2029 Euro istenmekte.

Aracın iç mekanına biraz daha heyecan katmak isteyen müşteriler karbon fiber veya Swarovski kristal kaplama tercih edebiliyorlar.

Senner Super Sport Concept


Alman modifikasyon firması Senner Tuning 2009 Essen Motor Show'da Audi R8 için hazırladığı modifikasyon kitini tanıtacağını duyurdu.

Araç için 20 ve 21 inç çaplı jant seçenekleri sunan firma süspansiyon sistemini ön aksta 25, arkada ise 15 mm alçaltmış.

Yeni hava filtreleri ve yeni bir egzoz sistemi ile donatılan otomobilin motor yazılımı da yenilendikten sonra 4.2 litre hacimli v8 makine 458 beygir güç, 470 Nm tork üretir hale gelmiş.

İç mekanı alıcının zevkine göre döşenebilen otomobilin geri kalanında yapılan modifikasyonun bedeli ise 14.900 Euro.

30 Kasım 2009 Pazartesi

Chevrolet Cruze


Chevrolet, 2009 Los Angeles otomobil fuarında Cruze modelinin A.B.D. versiyonlarını sergileyeceğini duyurdu. İlk etapta iki motor seçeneğine sahip olacak olan otomobil Aralık ayında bu ülkede satışa sunulacak.

İlk motor seçeneği olan 1.8 litre hacimli ünite Avrupa kıtasında da bir süredir satılıyordu. Ülkemizde farklı ÖTV oranı uygulandığından 1.6 litre hacimli motora sahip versiyon karşısında çok şansı olmayan otomobil 136 beygir gücünde. Chevrolet, bu motoru, Avrupa'da olduğu gibi 6 ileri vitesli manüel ve otomatik şanzıman seçenekleriyle satışa sunuyor.

İkinci motor seçeneğiyse ülkemize de ithal edilebilecek gibi görünüyor. Opel'in yeni Astra modelinde de görev yapan turbo beslemeye sahip 1.4 litre hacimli motor 138 beygir güç üretebiliyor. Tıpkı Opel'de olduğu gibi bu motorda da manüel ve otomatik şanzıman seçenekleri sunulmakta.

Fiat 500


Fiat, 500 modelinde kullandığı 1.25 litre hacimli turbo Diesel motoru yenilediğini açıkladı.

Euro 5 normlarına uygun hale getirilen motor 90 beygir güç, 200 Nm tork üretebiliyor.

Motorun gücünün artmasıyla tüketimi düşmüş; şehir içinde 100 km mesafede ortalama tüketimi 5 litre olarak açıklanan 500 modelinin aynı mesafede uzun yol tüketimi 3.3 litre olarak açıklandı. Karma tüketim değeriyse 3.9 litre. Bu tüketim değeri, eski motorunkinden %8 daha düşük. Bu düşüşün asıl kahramanıysa artık standart donanımda sunulan Start&Stop sistemi.

Güçlenen motorla birlikte performans verileri de gelişmiş. Maksimum sürati 180 km/s olan otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 10.7 saniye sürmekte.