19 Aralık 2009 Cumartesi

GMC Acadia Denali


GMC'nin SUV modellerinden Acadia, markanın en lüks modellerini belirten Denali takısına sahip oldu.

Yeniden tasarlanmış ve tamamı gövde rengine boyanmış tamponlara sahip olan araç krom kaplı, 20 inç çaplı jantlara sahip. Yan panellerde de hafif değişimler göze çarparken çift çıkışlı egzoz sistemi kromla kaplanmış. Ön ızgarası da Denali modellerinin tipik petek ızgarasıyla değiştirilen aracın 292 beygir güç, 366 Nm tork üretebilen 3.6 litre hacimli v6 motorundaysa bir değişiklik yapılmamış.

Üç bölgeli elektronik klima, panoramik tavan, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltukar, XM radyolu navigasyon sistemi, 10 hoparlörlü Bose ses sistemi, DVD eğlence sistemi, ahşap kaplama, ayak bölümü ışıklandırması, geri görüş kamerası ve elektrikli koltukları standart donanımında sunan aracın birçok yerinde krom Denali logoları kullanılmış.

6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılmış olan aracın iki ve dört tekerlekten çekişli modelleri bulunuyor. Boyu 5.1, genişliği 2 metre olan SUV 7 veya 8 kişilik oturma kapasitesi sunacak şekilde ısmarlanabiliyor.

Markuzzi Mercedes C ME 35 GT


Almanya merkezli modifikasyon firması Makuzzi Exclusive, Mercedes C350 temelli modeli ME 35 GT'yi tanıttı.

DIşarıdan bakıldığında bir C63 AMG'den daha vahşi görünen otomobilin tamponları ve marşpiyeleri yenilenirken gövdenin genişliği de artırılmış. Arka tamponda yeni bir difüzörle birlikte dört çıkışlı egzoz sistemi dikkat çekerken bagaj kapağının üzerine küçük bir spoiler eklenmiş. Gövdesinde çift renk kullanılmış olan otomobilin jantlarıysa 22 inç çapında.

Şu sıralar atmosferik beslemeye sahip motorların modifikasyonlarına çok rastlamasak da Markuzzi mühendisleri aracın 3.5 litre hacimli motorunun gücünü, elektronik kontrol ünitesini yeniden programlayarak, 332 beygire çıkarmayı başarmış.

Land Rover Freelander 2 Black&White


Land Rover, Freelander 2'nin Sport donanımlı versiyonlarının ardından Black&White paketli modellerini de tanıttı.

İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi sadece siyah ve beyaz gövde rengine sahip versiyonları üretilecek olan araç 17 inç çaplı jantlara, hafifçe koyulaştırılmış stop lambalarına ve iç mekanda siyah renkli döşemelere sahip.

20.000 Sterlin altında kalan fiyatıyla Freelander 2'nin İngiltere pazarındaki en ucuz versiyonu olan Black&White versiyonunun 2.2 litre hacimli turbo Diesel motoruysa diğer Freelander 2 modellerinde olduğu gibi 160 beygir güç, 400 Nm tork üretiyor.

Sadeec 500 örneği üretilecek olan aracın 350 adedi beyaz, 150 adediyse siyah renkli olacak.

Tata Sumo Grande MK II


Hindistan merkezli üretici Tata, arazi aracı modellerinden Sumo Grande'yi yeniledi.

Tasarım olarak eski modelden daha sade bir görünüme sahip olduğunu söyleyebileceğimiz araç 3 sıra koltuk ve 7 kişilik oturma kapasitesi sunuyor. Opsiyonel donanımda sunulan ve bagaj bölümüne yerleştirilen karşılıklı koltuklar sayesinde oturma kapasitesi 9 kişiye kadar çıkıyor.

Araçta kullanılan 2.2 litre hacimli turbo Diesel motor 120 beygir güç, 250 Nm tork üretebilmekte.

Aston Martin Carbon Black Special Edition


İngiliz üretici Aston Martin, 2010 yılında, DBS ve V12 Vantage modelleri için yeni bir donanım paketi sunmayı planlıyor.

Paket dahilinde elle siyaha boyanacak olan otomobillerde standart modellerde bulunanlardan 17 kg daha hafif karbon fiber/kevlar koltuklar, gümüş renkli kumanda düğmeleri, 10 kollu, özel tasarım jantlar, daha parlak renkli bir ön ızgara, 700 Watt çıkışlı Bang&Olufsen ses sistemi, ön park asistanı ve karbon fiberden üretilen yan hava çıkışı süslemeleri standart olarak sunulmakta.

İç mekanı da dışı gibi siyah ağırlıklı olan otomobillerde siyaha boyanmış orta konsol ve yine aynı renkte deri ve Alcantara döşemeler dikkat çekiyor. Bu döşemeleri birleştirmek içinse gri renkli iplik kullanılmış.

Stop lambaları da normalden daha koyu renkli olan araçların fiyatlarının standart modellerininkinden %5 daha pahalı olması planlanıyor.

Kia Ignition Soul


Kia, Soul modelinin yeni bir donanım paketiyle donatılan versiyonunu tanıttı.

Kendine özel turuncu rengiyle dikkat çeken otomobilin donanımları arasında gövdesini boydan boya geçen siyah şeritler, karartılmış camlar, gövde üzerinde bulunan siyah plastik eklentiler, makyajlı tamponlar, 18 inç çaplı ve siyah renkli jantlar ile alüminyum benzin deposu kapağı bulunuyor.

Standart olarak 5 ileri vitesli manüel şanzımanla donatılan otomobilin A.B.D. başlangıç fiyatı 17.500 Dolar.

Volvo C30 Drive


2010 Detroit otomobil fuarı sırasında Volvo, C30 modeli temelleri üzerine geliştirilmiş elektrikli modelini tanıtacak.

Standart modelinkinden daha hafif ve daha az aerodinamik direnç yaratan jantlardan tanınabilecek olan otomobilin iç mekanı da standart C30 modellerininkinden çok farklı değil. Navigasyon ekranı olarak kullanılan LCD aynı zamanda aracın şarj durumunu gösterirken ilginç şekilli vites topuzunun yanında sadece ileri, geri ve boş konumları bulunduğu dikkatlerden kaçmıyor.

Araçta kullanılan elektrik motoru 111 beygir güç üretirken 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 10.5 saniye olarak belirliyor. Maksimum sürati 130 km/s olan otomobilin menzili 150 km. 280 kg ağırlığında olan pilleri yaklaşık 8 saatte dolan araç standart şehir şebekesinden şarj edilebiliyor.

ATT Mercedes-Benz E Serisi


İşte Almanya merkezli ATT Autotechnik tarafından sunulmaya başlanan Mercedes E Serisi gövde kiti.

Ön ve arka tamponları yenilenen otomobilin çamurlukları da 20 inç çaplı jantların üzerini örtebilmeleri için genişletilmiş. Yenilenen ve karbon fiberden üretilen ön ızgara ve ön çamurluk arkasında bulunan hava çıkışları dikkat çeken otomobilin marşpiyeleri de yeniden tasarlanmış.

Gövde kitine 6.452 Euro bedel ödeyerek sahip olunabilirken jantlar ve Hankook marka performans lastikleri için istenen ücret 3.869 Euro.

18 Aralık 2009 Cuma

Climax Sports Racer


Pist kullanımına yönelik hafif yapılı otomobiller İngiltere'de oldukça popüler. Hafta sonlarında pistlere akın eden İngiliz sürücüler otomobillerini bu pistlerde istedikleri gibi zorlayabiliyorlar. Bu kültür neticesinde de ortaya pist kullanımı ağırlıklı otomobiller üreten şirketler çıkıyor. İşte bu şirketlerden birisi de Climax Cars.

Şirketin yarışçısı Sports Racer, ön cam ve tavan gibi donanımlara sahip olmayan sade bir otomobil. Kullanılan hafif malzemeler sayesinde ağırlığı 907 kg'da tutulan otomobil 345 beygir güç, 414 Nm tork üretebilen motoru sayesinde etkileyici performans verileri sunabilmekte.

Ford temelli motoru 4.6 litre hacimli bir v8 olan otomobilde aynı motorun kompresör beslemeyle gücü 450 beygire çıkarılmış bir versiyonu daha sunulması planlanıyor. Standart olarak 6 ileri vitesli manüel şanzımanla satılan araçta opsiyonel olarak sıralı ve yarı otomatik şanzımanlar da sunuluyor.

Aracın süspansiyon sistemi sertlik ve yükseklik ayarı sunarken opsiyonel donanımlar arasında karbon seramik fren diskleri ve yarış koltuğu bulunuyor.

Yılda 200 adet üretilmesi planlanan otomobilin başlangıç fiyatıysa 92.000 Sterlin olarak belirlenmiş.

17 Aralık 2009 Perşembe

Bugatti 16.4 Veyron Sang d'Argent


İşte Nocturne ve Soleil de Nuit ile birlikte 2009 Dubai Motor Show'da tanıtılan üçüncü özel üretim Veyron modeli: Sang d'Argent.

Diğer otomobiller gibi sadece Ortadoğu pazarına yönelik üretilecek olan aracın sadece 1 örneği bulunacak.

Gövdesinin yarısı parlatılmış alüminyum olan otomobilin geri kalanıysa metalik gri renkli. Targa model Grand Sport'un jantlarıyla donatılmış olan otomobilin iç mekanı da kil rengi deri döşeme ve koyu füme aksesuarlarla zenginleştirilmiş.

Araca sahip olmanın bedeliyse 1.45 milyon Euro.

Samsung SM5


İşte Renault-Samsung ortaklığının meyvelerinden birisi daha. Bir önceki nesli Nissan Teana temelli olan SM5, tıpkı küçük kardeşi SM3'ün Renault Fluence adıyla satılması gibi Avrupa pazarında satışa sunulacak. Aracın ismi için iki öneri var: Laguna Sedan veya Safrane.

Orta sınıfta bulunan SM5'in dış tasarımı, Renault'nun Fluence ile başlattığı akıma uyumluyken iç mekanda kullanılan parçaların büyük çoğunluğunu Mégane ve Laguna gibi Renault modellerinden tanımaktayız.

Donanımında elektrikli, deri kaplı, ısıtmalı (sürücü tarafı hafızalı ve masajlı) koltuklar, panoramik tavan, orta konsola entegre navigasyon sistemi, subwooferlı ses sistemi, deri ve ahşap kaplamalı direksiyon simidi, arka cam ve arka kapılarda güneş perdeleri ve direksiyonel Xenon farlar gibi donanımlar sunan aracın motor seçenekleri henüz kesinleşmemekle birlikte Renault'nun 2 litre hacimli turbo Diesel motoru ile 3.5 litre hacimli v6 benzinli motoruna sahip olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Soleil de Nuit


2009 Dubai Motor Show sırasında tanıtılan ve sadece 5 örneği üretileceği açıklanan Veyron Nocturne gibi sadece Ortadoğu pazarına yönelik tasarlanan bir başka Veyron modeli, yine aynı fuar sırasında tanıtıldı.

Sadece 1 adet örneği üretilen otomobilde yine parlatılmış alüminyum yüzeyler dikkat çekerken gövdenin geri kalanı koyu lacivert bir renge boyanmış. Jantlarının iç kısmı da bu lacivert renge boyanan otomobilin iç mekanındaki turuncu deri döşemeler ve koltuk başlıklarındaki amblemler isminin (Soleil de Nuit: Gece güneşi) hakkını verir nitelikte.

Tek örneği olan bu otomobil için istenen paraysa 1.55 milyon Euro.

BMW Concept ActiveE


BMW, 1 serisi temelleri üzerine geliştirdiği elektrikli otomobil konsepti ActiveE'yi Detroit otomobil fuarı öncesinde tanıttı.

Sıvı soğutmalı lityum-iyon aküleri 170 beygir güç üretebilen bir elektrik motorunu beslerken ağırlığı 1800 kg'a ulaşan bu otomobili 0'dan 100 km/s sürate ulaştırmak için 9 saniyeden az zamana ihtiyaç duyuyorlar. Motorun üretebildiği maksimum tork değeriyse 250 Nm.

Maksimum sürati 145 km/s'te sınırlanan otomobil normal şartlarda 160 km gibi bir menzil sunarken ideal şartlarda bu mesafe 240 km'ye kadar uzayabiliyor. 50 A ve 220 V çıkışı olan bir prizde tam olarak şarj olması 3 saat kadar süren otomobilin 200 litre hacimli bagajı ve 50:50 ağırlık dağılımı diğer dikkat çeken özellikleri.

Mercedes-Benz E Serisi Cabriolet


Geçtiğimiz günlerde tanıtılan E Serisi Cabriolet modellerinin ilginç teknik özellikleri de su yüzüne çıktı.

Araçta kullanılan kumaş tavan 23.5 mm kalınlığında ve daha önce kumaş tavana sahip olmuş bütün Mercedes modellerinden daha güçlü bir izolasyon sunmakta. Dış mekandan alınan rüzgar sesinin yanında soğuk havaya da çok daha dirençli olan tavan 20 saniyede tam otomatik bir şekilde açılıp kapanabiliyor. Üstelik bu iş 40 km/s sürate kadar yapılabiliyor.

Otomobilin 390 litre hacimli bagajı tavan açıkken 90 litreye iniyor. Bu durumda bagaj kapağı açıldığında, bagaj bölümünün üst kısmında bulunan tavan yukarıya doğru kalkarak yüklere kolayca ulaşılmasını sağlıyor.

Aracın en önemli yeniliğiyse AIRCAP olarak adlandırılan sistem. Ön camın üzerine gizlenen ve elektronik olarak 6 cm kadar yükseltilip alçaltılabilen bir spoiler içeren bu sistem sayesinde otomobilin üzeri açıkken kabindeki basıncın aşırı şekilde düşmesinin önüne geçilmiş. Arka koltuk kafalıklarının arasında bulunan file ile birleştirildiğinde bu sistem, yüksek süratlerde bile tavan açık gezebilmeyi ve bundan zevk alınmasını sağlıyor. Ön koltuk kafalıklarının altından sıcak hava üfleyen AIRSCARF ile birleştirildiğinde soğuk havalarda bile tavanı açmaktan çekinmek gerekmiyor.

Mercedes'in sunduğu bir diğer özellik olan çok yerden iskelete bağlı tavansa, üst kapalı durumda yüksek süratlere çıkıldığında görülen balon efektinin önüne geçiyor.

Mazda Carol


Mazda, Suzuki Alto temelli yeni Carol modelini tanıttı. Araç, yenilenmeden önce de Suzuki Landy temelli bir Kei car modeliydi.

Diğer birçok Kei car modeli gibi 0.66 litre hacimli motorla donatılan Carol yuvarlak hatlarıyla dikkat çekiyor.

Önden çekişli veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabilen otomobilde manuel, otomatik ve sürekli değişken oranlı şanzıman (CVT) seçenekleri bulunuyor. Dört tekerlekten çekişli model sadece CVT ile birlikte alınabiliyor.

Luxgen MPV EV+


MPV modelini tanıtmamızın üzerinden henüz iki hafta geçmeden Luxgen aracın elektrik motorlu versiyonunu sergilemeye başladı.

244 beygir güç, 265 Nm tork ürettiği belirtilen elektrik motoru aracı 0'dan 100 km/s sürate 8.6 saniyede ulaştırıken 40 km/s ortalama süratle 350 km menzilin mümkün olduğu söyleniyor. Şehir kullanımında bu menzilin önemli derecede aşağıya ineceğiyse aşikar.

Maksimum sürati 145 km/s'te sınırlandırılan aracın seri üretilip üretilmeyeceği henüz açıklanmadı.

Hyundai Grandeur


Hyundai'nin büyük sedan modellerinden Grandeur, 2010 yılına makyajlı yüzüyle girecek.

Aracın ön ve arka tamponları, ön ızgarası, farları ve stop lambalarının görünümü yenilenirken far ve stoplarda LED teknolojisi kullanılmaya başlanmış. Egzoz çıkışları dörtgen şekline getirilen otomobilin yan aynalarda bulunan sinyal lambalarının boyutları büyümüş.

Aracın donanımına yeni jant seçenekleri eklenirken Alcantara döşeme de artık opsiyonlar arasında yer alıyor.

Hofele Mythos Royal


İşte Alman Hofele Design tarafından modifiye edilmiş bir Volkswagen Phaeton modeli: Mythos Royal.

Tamamen yenilenen ön tamponun üst kısmına sis farları entegre edilirken yeni motor kaputunun ön kısmında yeniden tasarlanan bir ızgara bulunuyor. Aracın arka kısmına geçtiğimizde yenilenen arka tamponun yanında üzerinde küçük bir spoiler bulunan bagaj kapağı da dikkat çekiyor. Dikkatimizi aracın aşağı kısımlarına yoğunlaştırdığımızda ise kapı altı ve marşpiyelerin genişlediğini ve 20 inç çaplı jantları görebiliyoruz.

İçi de dışı gibi çift renkli olan otomobilin süspansiyon sisteminde yapılan modifikasyon sonucunda araç yüksekliği 40 mm daha az.

Son olarak motor kaputunun altına göz atacak olursak 3 litre hacimli turbo Diesel motorun 275 beygir güç, 560 Nm tork üretebilecek şekilde modifiye edildiğini görebiliriz.

Land Rover Freelander 2 Sport


İngiliz üretici Land Rover, küçük SUV modeli Freelander 2'nin sportif paketli versiyonunu tanıttı.

Bagaj kapağı üzerindeki spoiler ve 19 inç çaplı jantlarından kolayca tanınabilen araç sadece siyah ve metalik gri gövde rengi seçenekleri sunmakta.

Makyajlı tamponlar ve kapı altında eklentileri opsiyonel donanımda sunan aracın iç mekanına geçildiğinde siyah-gri çift renkli döşemeler dikkat çekmekte. Standart olarak kumaş kaplı gelen koltuklar opsiyonel olarak aynı renk kombinasyonunda deriyle de kaplanabiliyor.

Konsolda da çift renk kaplamalar devam ederken koltuk kafalıklarında bulunan "Sport" logosu ve siyah renkli paspaslar bu araca özel.

Manüel veya otomatik şanzımanla ısmarlanabilen araçta 2.2 litre hacimli turbo Diesel motor bulunuyor. 160 beygir güç üretebilen motorun maksimum torku 400 Nm.

Rinspeed UC?


Yükseltilmiş bir Fiat 500'ü andıran bu minik otomobil, İsviçre merkezli üretici Rinspeed'in elektrikli otomobil konseptlerinden biri olan UC?

Sadece 2.5 metre uzunluğa sahip olan otomobilde bulunan elektrik motoru 124 Nm tork üretebilirken araca maksimum 110 km/s sürat ve 120 km menzil sağlayabilmekte.

Seri üretilme şansı yüksek olan UC? bir joystick yardımıyla kontrol ediliyor.

VÄTH CL 65 AMG


Almanya merkezli modifikasyon firması VÄTH Mercedes CL 65 AMG'nin sınırlarını zorlamaya kararlıymış gibi görünüyor.

Görünüşünde hafif değişiklikler yapılan otomobilde yenilenen tamponlar, birisi bagaj üzerinde, diğeriyse tavanda bulunan iki spoiler, arka tamponda yeni bir difüzör, yeni marşpiyeler ve 20 inç çaplı jantlar dikkat çekmekte.

Elektronik kontrol ünitesi değişen, havalandırma ve soğutma sistemleriyse optimize edilen çift turbo beslemeye sahip, 6 litre hacimli v12 motor 745 beygir güç, 1145 Nm tork üretebiliyor. Maksimum sürati 340 km/s olan otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşmasıysa 4 saniye sürüyor.

Motor modifikasyonunun yanında 405 mm çaplı disklere ve 6 pistonlu kaliperlere sahip fren sistemi de bulunan otomobil durmasını da çok iyi biliyor.

Motor modifikasyonu için 36.890 Euro isteyen VÄTH, aracın 40 mm alçaltılması işleminiyse 1952 Euro karşılığında yapıyor.

16 Aralık 2009 Çarşamba

Bugatti 16.4 Veyron Nocturne


Fransa merkezli üretici Bugatti, Veyron modelinin, sadece Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar'da satılacak olan bir modelini 2009 Dubai Motor Show sırasında tanıttı.

Toplam 5 örneği üretilecek olan otomobil özel tasarımlı parlak renkli jantları, parlatılmış alüminyum kısımlara sahip siyah gövdesi ve bu gövdeye uygun galvanizli yan camları dikkat çeken tasarım ayrıntıları.

İç mekanda galvanize platinden üretilmiş orta konsol ve magnezyumdan üretilen siyah renkli gösterge tablosu önemli değişiklikler olarak göze çarparken 1001 beygir güç üretebilen 16 silindirli motorda bir değişiklik yapılmamış.

Aston Martin Cygnet


İngiliz üretici Aston Martin, Toyota iQ bazlı minik otomobil konsepti Cygnet'in resmi fotoğraflarını basınla paylaştı.

Kendisine özgü bir ön tampona, tipik Aston Martin ızgarasına, motor kaputu üzerinde hava yarıklarına, bagaj kapağının üzerinde büyük bir spoilere, LED teknolojisi barındıran ince yapılı stop lambalarına ve A sütunu altında bulunan hava yarıklarına sahip olan otomobilin klasik görünümlü jantları da dikkat çekici unsurlar.

İç kısmına geçildiğinde kaliteli deri döşemelerle karşılanan yolcular için ön konsolun üzerine bir iPhone portu yerleştirilirken bir kayış yardımıyla kapanan çanta görünümlü torpido gözü ilginç bir ayrıntı.

2010 yılının sonuna doğru piyasada olması beklenen otomobilin sadece diğer Aston Martin modellerinden birisini almış olan müşterilere satılması düşünülüyor.

Volkswagen Passat CC R-Line


Volkswagen, Passat CC modelinin daha da sportif görünmesini isteyen müşterileri için aracın R-Line paketini tanıttı.

Dışarıdan bakıldığında yenilenen ve aşağıya doğru uzatılan ön tampon, genişleyen marşpiyeler, koyulaşan stop lambaları ve 17 inç çaplı, özel tasarım jantlarıyla tanınabilen otomobilde 18 inç çaplı jantlar opsiyonel donanımda sunuluyor.

İç mekana geçerken kapı eşiklerinde bulunan R-Line logoları dikkat çekerken kapı içlerinde, orta konsolda ve 3 kollu sportif direksiyon simidi üzerinde kullanılan alüminyum kaplama, sportif görünümü pekiştiriyor.

R-Line paketi, bütün Passat CC modelleri için 2200 Euro (Avrupa'da) seviyesinden başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

speedART BTR-II 580


Porsche modellerinin modifikasyonuyla kendinden söz ettiren Alman firma speedART, makyajlanan Porsche 911 Turbo bazlı ilk otomobili olan BTR-II 580'i tanıttı.

Dışarıdan bakıldığında yenilenen tamponları, büyüyen kaput üstü spoileri, tavan spoileri ve 20 inç çaplı jantlarıyla dikkat çeken aracın iç mekanında bolca karbon fiber ve deri döşeme kullanılmış.

Yenilenen motor yazılımı ve egzoz sistemi sayesinde 580 beygir güç, 720 Nm tork üretebilen çift turbo beslemeli, 3.8 litre hacimli Boxer motoru maksimum sürati 325 km/s'e ulaştırırken çift debriyajlı, yarı otomatik şanzımana (PDK) ve spor paketine sahip olan modellerin 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süreleri 3.2 saniyeye inmiş.

Motor modifikasyon kiti için 9890 Euro ücret isteyen speedART aerodinamik kit için 5100 Euro, jant ve lastik takımı içinse 6640 Euro istiyor.

Mini Beachcomber Concept


Mini, üretime alacağı crossover modelinin genel hatlarını Beachcomber konseptiyle 2010 Detroit Otomobil fuarında bir kez daha halka gösterecek.

21. yüzyılın Mini Moke modeli olarak tanımlanabilecek araçta kapılar bulunmazken tavanın neredeyse tamamı açılabilmekte. Arazi araçlarında olduğu gibi stepnesi bagaj kapağının üzerine yerleştirilen araç 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip.

Süspansiyon ve fren sistemleri arazi kullanımı için modifiye edilen aracın iç mekanında dört adet tekli koltuk dikkat çekerken diğer Mini modellerininkine benzeyen orta konsol büyük ihtimalle değiştirilmeden seri üretim versiyonda kullanılacak.

Motor hakkında Mini tarafından verilen tek bilgiyse turbo beslemeye sahip olduğu.

Škoda Octavia 1.2 TSI


Volkswagen, 1.2 litre hacimli TSI motorunu, sahip olduğu markalara yaymaya devam ediyor. İlk olarak Polo'da kullanılan turbo beslemeli motor, Golf ve Golf Plus'ın ardından Audi A3'te de yer bulmuştu. Şimdi ise sıra Çek kardeş Škoda Octavia'da.

Diğer modellerde olduğu gibi 102 beygir güç, 148 Nm tork üretebilen 1.6 litre hacimli motorun yerine geçen 1.2 litre hacimli TSI 105 beygir güç, 175 Nm tork üretebiliyor. 100 km'de harcanan ortalama yakıt miktarı 7 litreden 5.7 litreye düşerken kilometre başına yapılan CO2 salınımı 167 gramdan 134 grama inmiş.

Ford Galaxy


Ford, S-Max ile birlikte büyük kardeşi Galaxy'nin de makyajlandığını açıkladı.

Motor kaputu, ön ızgara ve tamponu elden geçirilen otomobilin stoplarında LED teknolojisi kullanılmış. Küçük kardeşinde tanıtılan anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, kör nokta uyarı sistemi ve hız sınırlama sistemi gibi elektronik yardımcılara sahip olan araçta görev yapacak olan yeni motorlar da S-Max modelininkiyle aynı.

Turbo beslemeye sahip iki litre hacimli benzinli motor bu modelde de 204 beygir güç, 300 Nm tork üretirken aracın 0'dan 100 km/s sürate 8.8 saniyede ulaşmasını sağlıyor. Otomobile 216 km/s'lik bir maksimum sürat sağlayan motor standart olarak çift debriyajlı, yarı otomatik şanzımanla birlikte geliyor.

2 litre hacimli turbo Diesel motorun 115, 140 ve 163 beygir güç üretebilen versiyonlarına sahip olan araçta 6 ileri vitesli manüel şanzıman standart olarak sunulurken 140 ve 163 beygir güç üretebilen modellerde yarı otomatik şanzıman opsiyon listesinde bulunuyor.

Ford S-Max


Ford'un S-Max modelini makyajlamasının haberini geçtiğimiz hafta vermiştim. İlk fotoğrafların ardından firma, aracın yeni donanım ve motorlarını da tanıttı.

Ön ve arka yüzü yenilenen S-Max, sahip olduğu panoramik tavan opsiyonuyla birlikte iç mekan için de LED aydınlatma sunuyor. İkinci ve üçüncü koltuk sıralarının düzleştirilebilmesini sağlayan FordFlatSystem standart donanımda sunulurken tavanda, gözlük kabı, arka koltukları görebilmek için dışbükey ayna ve eşya gözleri bulunan bir bölüm yer almakta.

Otomobilin elektronik donanımları arasında anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, kör nokta uyarı sistemi, hız sınırlama sistemi ve kapaksız yakıt deposu bulunmakta.

Araçlarda asıl dikkati çeken yeniliklerse ülkemizde bulunan potansiyel Ford müşterilerini yakından ilgilendiren motorlarla ilgili. Volvo ile ortaklaşa geliştirilen ve 2.3 litre hacimli benzinli ünitenin yerini alacak olan 2 litre hacimli motor, turbo besleme sayesinde 204 beygir güç, 300 Nm tork üretebilmekte. Ülkemizin vergi sistemine, 2.3 litre hacimli motordan daha uygun olan bu üniteyle donatılan S-Max 0'dan 100 km/s sürate 8.5 saniyede ulaşırken maksimum sürati 220 km/s'i buluyor.

Yeni sunulmaya başlanan motor seçeneklerinden ikincisiyse PSA ile ortaklaşa geliştirilen ve daha önce Citroën C5'te kendisine yer bulan 163 beygir gücündeki 2 litre hacimli turbo Diesel ünite.

Benzinli ünite standart olarak PowerShift adlı çift debriyajlı yarı otomatik şanzımanla sunulurken turbo Diesel motorda bu şanzıman opsiyonel olarak alınabilecek.

15 Aralık 2009 Salı

ABT AS5 Sportback


Alman modifikasyon şirketi Abt, Audi A5 Sportback temelleri üzerine geliştirdiği modellerini tanıttı.

Dış görünüşünde yeni tamponlar, ön çamurluk arkasına eklenen hava çıkışı, yenilenen egzoz çıkışları ve çapları 18 ile 20 inç arasında değişen jantları dikkat çeken otomobilin süspansiyon sistemi de isteğe bağlı olarak yenisiyle değiştiriliyor.

Fren sistemi de isteğe bağlı olarak modifiye edilebilen otomobil ister 345, ister 380 mm çaplı disklerle donatılabiliyor.

İlk etapta iki motor seçeneği modifiye edilen otomobilin 2 litre hacimli, turbo beslemeye sahip benzinli motoru modifikasyon sonrasında 275 beygir güç, 320 Nm tork üretebilirken 3 litre hacimli tubo Diesel motor seçeneğinin iki güç seviyesi bulunuyor. İlk etap modifikasyon sonrasında 282 beygir güç, 560 Nm tork üretebilen motor ikinci etapta 310 beygir güç, 610 Nm tork üretebiliyor.

Mercedes-Benz G55 AMG KOMPRESSOR Edition 79


Mercedes'in, 2009 Dubai Motor Show'da SLS AMG Desert Gold ile birlikte tanıttığı bir başka modeli de efsanevi G serisinin sınırlı üretim bir versiyonu olan G55 Edition 79 olacak.

Sadece Ortadoğu pazarı için üretilecek olan aracın ismindeki 79, hem G serisinin üretilmeye başlandığı tarihi hem de aracın üretim adedini belirtmekte.

Dışarıdan bakıldığında mat gri gövde rengi dikkat çeken araç, SLS AMG dışında bu renge sahip tek model. Koyu renkli ve 19 inç çaplı jantlar, ön tamponda ekstra barlar, karbon görünümlü marşpiyeler, ön sinyal korumaları ve parlak renkli araç altı koruması dış mekanda dikkat çeken diğer ayrıntılar.

İç mekana geçildiğinde özel deri döşemeler, karbon fiber kaplamalar ve aracın seride üretilmiş kaçıncı otomobil olduğunu gösteren plaka dikkat çeken aracın kompresör beslemeye sahip olan 5.4 litre hacimli v8 motoru 507 beygir gücünde.

Mercedes-Benz SLS AMG Desert Gold


2009 Dubai Motor Show'da tanıtılacak olan Mercedes modelleri arasında SLS AMG'nin de bir konsept modeli bulunuyor.

6.2 litre hacimli v8 motorunda bir değişiklik bulunmayan otomobilin en çok dikkat çeken yanı, Arap yarım adasında oldukça popüler olan altın rengi. Gövde renginin yanında siyah jantlarıyla da dikkatleri üzerine toplayan aracın ön aksında bulunan jantlar 19 inç çaplıyken arka aksta 20 inç çaplı modeller kullanılmış.

İç mekanda tamamen karbon fiber kaplı orta konsol dikkat çekerken kapı içlerinde de aynı malzemeye yer verilmiş.

Otomobilin sadece bir konsept olduğunu açıklayan Mercedes yetkilileri yeterli talebin oluşması durumunda gövde rengini opsiyonel olarak sunabileceklerini belirtmekteler.

Kepler MOTION


A.B.D. merkezli üretici Kepler Motors, resmi tanıtımını 2009 Dubai Motor Show sırasında yapacağı hibrit süperspor otomobili MOTION'ın ilk teknik verilerini yayınladı.

Köşeli bir tasarıma sahip olan otomobil 4435 mm boya, 2000 mm genişliğe, 1185 mm yüksekliğe ve 2667 mm aks mesafesine sahip. Önde 19, arkadaysa 20 inç çaplı jantlarla donatılmış olan otomobilin yolcuları, karbon kompozit bir kafes tarafından korunuyor.

Sahip olduğu turbo beslemeli, 3.5 litre hacimli v6 motoru Ford raflarından alan MOTION bu motordan 550 beygir güç alabilmeyi başarmış. 7 ileri vitesli, çift debriyajlı, yarı otomatik şanzımanla eşleştirilen bu motor titanyum egzoz sistemine de sahip.

Benzinli motor sadece arka aks için güç sağlarken ön aksa güç gönderme işini 250 beygir gücündeki elektrik motoru, 2 ileri vitesli otomatik şanzımanıyla üstleniyor.

Teknik verileri göz kamaştırıcı olan otomobilin 0-60 mil/s (0-96 km/s) hızlanma süresinin 2.5 saniyenin altında kaldığı bildirilirken maksimum sürat 322 km/s'in üzerinde.

Duruş güvenliğini sağlamak için karbon seramik diskler kullanan fren sisteminde 380 mm çaplı diskler önde 6, arkadaysa 4 pistonlu kaliperler tarafından kontrol ediliyor.

Sadece 50 örneğinin üretilmesi düşünülen otomobilin teslimatına 2011 yılında başlaması planlanıyor.

Donkervoort D8 GT


Hollanda merkezli otomobil üreticisi Donkervoort, sabit polikarbonat tavana sahip coupé modeli D8 GT'nin donanımına yeni bir difüzör eklediğini duyurdu.

Otomobilin 650 kg'lık ağırlığında bir değişim olmadığını belirten yetkililer aracın Volkswagen grubundan alınan 1.8 litre hacimli motorunun da bir değişikliğe uğramadığını söylüyorlar.

Hatırlayacağımız üzere turbo beslemeye sahip motorun 180, 210 ve 270 beygir güç üretebilen versiyonları bulunuyor.

Mercedes-Benz E Serisi Cabriolet


Alman üretici Mercedes, E Serisinin merakla beklenen Cabriolet modelini tanıttı.

Tasarımında büyük bir sürpriz olmayan otomobilin kumaş tavanı haricinde kalan yerleri coupé modelininkiyle hemen hemen aynı. SL ve SLK serilerinde bagajın yanında bulunan ve tasarımda akışkanlığı az da olsa engelleyen anten yerine bagaj kapağı üzerine yerleştirilen anten ise otomobilin genel görünümüne yakışmamış.

İlk etapta piyasaya sürülecek olan 7 modelin isimleri ve motor güçleriyse şöyle:

E 220 CDI BlueEFFICIENCY Cabriolet: 170 beygir
E 250 CDI BlueEFFICIENCY Cabriolet: 204 beygir
E 350 CDI BlueEFFICIENCY Cabriolet: 231 beygir
E 200 CGI BlueEFFICIENCY Cabriolet: 184 beygir
E 250 CGI BlueEFFICIENCY Cabriolet: 204 beygir
E 350 CGI BlueEFFICIENCY Cabriolet: 292 beygir
E 500 Cabriolet: 387 beygir

Otomobilin 2010 yılının ilkbahar aylarında satışa sunulması düşünülüyor.

Senner Audi Q7


Alman modifikasyon firması Senner Tuning, Audi Q7 4.2 FSI temelli SUV modelini tanıttı.

Genişleyen çamurluk ve marşpiyeler, yenilenen tamponlar ve 22 inç çaplı jantlarıyla dikkat çeken aracın her iki tamponunun altına metalik renkli koruyucular yerleştirlmiş.

Egzoz sistemi modifikasyonuyla gücü artırılan v8 motor 374 beygir güç, 470 Nm tork üretebiliyor.

Otomobilin süspansiyon sistemi üzerinde yapılan geliştirmeler sonrasında yerden yüksekliği 40 mm daha düşürülebilir hale getiriliyor.

TECHART Cayenne Turbo S


Nardò High Performance Event 2009 sırasında aracını test eden firmalardan birisi de TECHART oldu. Bu modifikasyon firmasının piste çıkardığı aracıysa Porsche Cayenne Turbo S bazlı bir model oldu.

Magnum gövde kitinin uygulandığı araç standart modelinkinden daha geniş çamurluklara, yeni tamponlara ve daha geniş marşpiyelere sahip. Arkasında bulunan spoiler de egzoz sistemi ile birlikte modifiye edilmiş olan SUV 22 inç çaplı jantlar üzerinde yol alıyor.

İç mekanında tekli dört koltuk, sportif direksiyon simidi, karbon fiber kaplamalar, alüminyum pedal seti, ekstra deri kaplamalar ve ışıklandırılmış kapı eşikleri dikkat çeken aracın performansı da görünüşü kadar etkileyici.

4.8 litre hacimli v8 motoru, yeni turbo beslemeler, sportif hava filtreleri, yeni motor yazılımı ve yeni egzoz sistemi gibi modifikasyonlar sayesinde 680 beygir güç, 900 Nm tork üretebilen SUV 0'dan 100 km/s sürate 4.2 saniyede ulaşırken Nardò üzerinde 321.2 km/s maksimum sürate ulaşmayı başardı.

14 Aralık 2009 Pazartesi

BMW Z4 sDrive35is


BMW, daha önce M modeli üretilmeyeceğini açıkladığı Z4'ün en güçlü versiyonunu tanıttı.

Yeniden tasarlanan ön ve arka tamponlarından kolayca tanınabilen otomobilin ön tamponunda LED işiklandırma, arka tamponundaysa yeni bir difüzör dikkat çekiyor. Aracın dış görünümündeki bir diğer değişiklikse yan aynaların mat alüminyum koruyucuları.

İç mekanında, direksiyon, koltuklar ve pedal takımı gibi birçok M logolu ürünü barındıran otomobilde M tarafından geliştirilen adaptif süspansiyon teknolojisi de kullanılmakta. Yoldan gelen bilgiler ışığında otomobilin süspansiyon sertliğini değiştirebilen sistem 18 inç çaplı jantlarla sunulsa da opsiyonel donanımda 19 inç çaplı jantlar da bulunuyor.

Otomobilin asıl dıkkat çeken yanıysa motoru. 3 litre hacimli, düz 6 silindirli motor çift turbo besleme yardımıyla 340 beygir güç, 450 Nm tork üretebiliyor. Gaza sonuna kadar basıldığı durumlarda sınırlı bir süre için devreye giren overboost fonksiyonu sayesinde maksimum tork değeri 500 Nm'ye ulaşabiliyor.

BMW'nin DKG adını verdiği çift debriyajlı, yarı otomatik şanzımanla donatılan otomobilin 7 ileri vitesi ve kalkış kontrol sistemi bulunuyor. Maksimum sürati 250 km/s'te elektronik olarak sınırlandırılan otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 4.8 saniye sürüyor. Bu arada otomobilin ortalama yakıt tüketimi 100 km mesafede 9 litre olarak açıklandı.

13 Aralık 2009 Pazar

Ford S-Max


Ford, 2010 Brüksel otomobil fuarında minivan modellerinden S-Max'in makyajlı modellerini tanıtacak. 2006 yılından beri aramızda olan S-Max'in makyajı daha çok ön yüzde yoğunlaşmış.

Yapısı değişen ve LED gündüz farlarıyla donatılan ön tampona entegre edilen sis farlarının da arası açılmış. Hafifçe makyajlanan ön ızgara otomobilin ön görünümünü biraz daha sportif yaparken bu tip makyaj operasyonlarında sık görmediğimiz şekilde stop lambalarının şekli değiştirilmiş. Stopların arasına krom bir çıta eklenirken arka tampon da hafifçe makyajlanmış.

İç mekanda ilk dikkat çeken yenilikse Galaxy ve C-Max modellerinde zaten bulunan elektronik el freni olmuş.

Steinmetz Insignia Sports Tourer OPC


Nardò High Performance Event süresince pistte hızlı yol almak isteyen sadece AC Schnitzer olmadı. Aynı organizasyon çerçevesinde, Opel modelleri üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınan Steinmetz firması da Insignia Sports Tourer OPC bazlı modelini test etti.

Pist üzerindeki birçok otomobil gibi yan aynaları bulunmayan test aracı maksimum 287.4 km/s sürate ulaştı.

Bu sürati mümkün kılan asıl gelişmeyse motor kaputunun altında gizli. 2.8 litre hacimli v6 motoru daha büyük bir turbo beslemeyle, yeni bir egzoz sistemiyle, yeni bir intercooler ve yeni motor yazılımıyla birleştiren Steinmetz araçtan 400 beygir güç, 550 Nm tork almayı başarmış.

Fab Design Panamera Turbo


Porsche Panamera Turbo üzerinde modifikasyon yapan şirketler arasına Fab Design da katıldı.

Diğer modifikasyon firmalarının yaptığı gibi dış görünüşü de ciddi anlamda değiştirilen otomobilde yeni ön ve arka tampon, genişleyen çamurluklar ve marşpiyeler, bagaj kapağı üzerinde yeni bir spoiler, tamponun ortasında üç adet dörtgen şeklinde çıkışı olan egzoz sistemi ve 22 inç çaplı jantlar dikkat çekiyor.

Daha büyük turbo beslemelere, yeni hava filtrelerine, yeni egzoz sistemine ve yeniden yazılmış elektronik kontrol ünitesi yazılımına sahip olan 4.8 litre hacimli v8 motoru 700 beygir güç üretebilen otomobil 0'dan 100 km/s sürate 3.5 saniyede ulaşırken maksimum sürati 330 km/s'i buluyor.