21 Mart 2010 Pazar

Škoda Yeti Türkiye Basın Lansmanı


Yüce Auto, Škoda'nın SUV sınıfındaki temsilcisi Yeti'yi ülkemizde satışa sundu. 16 Mart tarihinde Esma Sultan Yalısı'nda yapılan tanıtım organizasyonuna katılma ve aracı yakından inceleme şansım oldu.

Škoda, kompakt SUV sınıfına yeni olsa da Yeti'nin temelleri, bu sınıfta güçlü bir varlığa sahip Volkswagen Tiguan'dan alınmış. Motor ve şanzıman seçeneklerinin tamamını Volkswagen grubundan alan Yeti'nin çekiş sistemleri de dahil bütün temel ekipmanları ana firma Volkswagen'in çeşitli modellerinde kullanılmakta.

Tasarım olarak markanın kompakt MPV sınıfında bulunan aracı Roomster'a benzeyen otomobilin genelinde, hafif arazi şartlarına karşı yapılan modifikasyonlar göze çarpmakta. Ön ve arka tamponların alt kısımlarıyla birlikte yan etekleri de siyah renkli olan aracın tampon altlarında metalik renkli koruyucular kullanılmış. Ön kısmında bulunan büyük sis farlarıyla dikkat çeken aracın üzerinde bulunan port bagaj rayları donanım seviyesine göre siyah veya gri renkli olabiliyor. Yan sinyal lambaları, günümüzde birçok araçta görülebileceği gibi yan aynalara yerleştirilirken donanıma göre 16 veya 17 inç çaplı sunulan jantlar, geniş çamurlukların içlerini doldurmakta zorlanmıyor.

İç mekanına geçildiğinde Volkswagen grubunun tanıdık havasıyla karşılaşılırken malzeme kalitesi göz dolduruyor. Geniş oturma alanlarına sahip ön koltuklar sert dolgu maddeleriyle dikkat çekerken arka koltuklar üç parça halinde katlanabiliyor. Koltuklar dik konumdayken 322 litre bagaj hacmi sunan aracın arka koltukları katlanarak bu hacim kademeli olarak 1665 litreye çıkartılabiliyor.

Ülkemizde üç motor, iki şanzıman ve üç donanım seçeneğiyle satılan aracın 1.2 litre hacimli TSI motoru sadece önden çekişli olarak sunulmakta. 105 beygir güç, 175 Nm tork üretebilen motor, araca 175 km/s'lik bir maksimum sürat ve 11.8 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresi sunuyor. 100 km mesafede yapılan ortalama tüketim 6.6 litre benzin olarak açıklanırken kilometre başına yapılan CO2 salınım miktarı 154 gram.

Diğer iki motor seçeneği de 2 litre hacimli turbo Diesel üniteler olan araç, bu motorların 140 ve 170 beygir güç üretebilen versiyonlarına sahip. Sırasıyla 320 ve 350 Nm tork üretebilen motorlar sadece dört tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte alınabilmekte. 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi ve maksimum sürat verileri (140 beygirlik versiyon için) 9.9 saniye ve 190 km/s ile (170 beygirlik versiyon) 8.4 saniye ve 201 km/s olarak açıklanırken her iki motorun da ortalama yakıt tüketimi 100 km mesafede 6.1 litre olarak açıklandı. 6 ileri vitesli manüel şanzıman bütün modellerde standart olarak sunulurken benzinli motorda 7 ileri vitesli çift kavramalı yarı otomatik şanzıman (DSG) opsiyonel olarak bulunmakta. 2010 Temmuz ayından itibarense 140 beygir güç üretebilen turbo Diesel motor 6 ileri vitesli DSG ile ısmarlanabilecek.

Aracın istek üzerine getirilecek olan motor seçeneğiyse 1.8 litre hacimliTSI ünite. 160 beygir güç, 250 Nm tork üretebilen benzinli motor araca 200 km/s maksimum sürat kazandırırken bu aracın 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 8.6 saniye sürüyor. Dört tekerlekten çekişli olan otomobilin ortalama yakıt tüketimi 8 litre/100 km olarak açıklandı.

Active, Ambition ve Experience adlı üç donanım paketiyle satışa sunulan Yeti'nin fiyatı 39.990 TL'den başlarken en üst modeller standart donanımla 72.990 TL'ye alıcı bekliyor. Bu araçların fiyatları, panoramik sunroof, otomatik park etme sistemi ve deri döşeme gibi opsiyonlarla fiyatı 90.000 TL üzerine çıkabilen aracın en üst donanım paketi olan Experience standart donanımında çok fonksiyonlu direksiyon sistemi, 6'lı CD değiştiricili, MP3 çalabilen 8 hoparlörlü ses sistemi, otomatik katlanabilen, biniş aydınlatıcı lambaları bulunan ve kendiliğinden kararabilen yan aynalar, arka park ve yağmur sensörleri, alarm ve direksiyonel bi-Xenon farlar sunuyor.

Škoda Yeti'nin basın lansmanında çektiğim fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. volvo xc 60 ile kıyaslasanız hangisini tercih ederdiniz? ben ikisi arasında kalmış durumdayım...

    sizden de fikir almak isterim...

    teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Volvo XC60 çok daha üst sınıf bir araç. Yeti'nin avantajı küçük motor seçenekleri sayesinde daha düşük kalan vergisi ve benzinli motorlarında sunduğu ekonomi fakat performans ve donanım konusunda Volvo ile çekişmesi çok zor.

    YanıtlaSil