1 Ekim 2011 Cumartesi

BMW ActiveHybrid 5


BMW'nin şık serisi 5 sonunda hibrit modeline kavuştu. Daha önce konsept modelini Cenevre otomobil fuarında gördüğümüz araç tamamen aynı şekilde seri üretime taşınmış.

Görünümündeki farklılıklar özel gövde rengi, ActiveHybrid 5 logoları ve daha aerodinamik yapılı, 18 inç çaplı jantlardan ibaret olan aracın iç mekanında da bir değişiklik bulunmuyor. Standart 5 Serisi modellerinde sunulan bütün donanımlara sahip olan ActiveHybrid 5'in bagaj hacmiyse, bu alanda bulunan piller nedeniyle 145 litre azalmayla 375 litreye gerilemiş.

Audi ve Peugeot gibi üreticilerin hibrit modellerinde yaptığının aksine büyük hacimli bir benzinli motor kullanmayı tercih eden BMW, ActiveHybrid 5'e turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli ünitesini yerleştirmiş. 306 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen motor 55 beygir güç, 210 Nm tork üretebilen elektrik motoruyla eşleştirilmiş.

Karma kullanımda 340 beygir güç, 450 Nm tork üretebilen bu iki motor 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla gücü arka tekerleklere aktarıyor. 0'dan 100 km/s sürate 5.9 saniyede ulaşabilen aracın sadece elektrik motorunu kullanarak ulaşabildiği maksimum sürat 60 km/s olarak açıklansa da bu durumda menzili sadece 4 km olduğundan benzinli motor hemen yardıma koşuyor.

Start-Stop sistemi, düşük yuvarlanma dirençli lastikler ve 160 km/s sürate kadar işleyebilen benzinli motoru otomatik stop etme fonksiyonu gibi donanımlara sahip olan aracın ortalama yakıt tüketimi 6.4 litre/100 km'ye kadar iniyor.

TECHART Panamera Turbo ve Cayenne Turbo


Alman modifikasyon firması TECHART, Porsche Panamera turbo ve Cayenne Turbo için geliştirdiği ikinci etap modifikasyon uygulamalarını tanıttı.

Her ikisi de çift turbo beslemeye sahip 4.8 litre hacimli v8 motorlarla donatılan araçlardan Panamera Turbo, TA 070/T2 isimli kitle birlikte 630 beygir güç, 880 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.7 saniyede ulaşabilen otomobil 200 km/s'e de 12.3 saniyede ulaşırken maksimum sürati 326 km/s.

TA 058/T2 isimli kitle donatılan Cayenne Turbo 660 beygir güç ve yine 880 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 4.2 saniyede ulaşabilen SUV maksimum 305 km/s sürat yapabiliyor.

Peugeot Citroën VELV


Peugeot ve Citroën'in içerisinde bulunduğu PSA grubu sessiz sakin bir şekilde elektrik motorlu bir araç tanıtımı yaptı. 2011 Frankfurt otomobil fuarı sırasında sergilenen benzerlerinden daha hesaplı olabilecek gibi görünen araıcn seri üretime geçmesi hakkındaysa yorum yapılmadı.

Toplam 3 kişilik oturma kapasitesine sahip olan VELV 7.2 metrelik dönüş çapıyla şehir içerisinde kolaylıkla manevra yapabilme olanağı sağlıyor. Kapıları yukarıya doğru açılan aracın arka aksı oldukça dar bir tasarıma sahip.

650 kg'lık boş ağırlığa sahip olan otomobilin 27 beygir güç üretebilen motoru 110 km/s maksimum sürat sağlarken 8.5 kWh kapasiteli pillerle menzil 100 km'yi buluyor.

30 Eylül 2011 Cuma

Peugeot 4008


Citroën'in ardından kardeş firma da yeni kompakt SUV modelini tanıttı. Mitsubishi ASX temelli 4008 hem iki hem de dört tekerlekten çekişli olarak sunulacak.

Citroën logolu kardeşinden daha derli toplu bir tasarıma sahip olan 4008'de yeni Peugeot modellerinin sahip olacağı ön panjur ve motor kaputu tasarımı kullanılmış. LED teknolojisi kullanan gündüz farları ve stopları oldukça şık görünen aracın arkası yuvarlak hatlarıyla dikkat çekiyor.

4.34 metre boya, 1.80 metre ene ve 1.63 metre yüksekliğe sahip olan aracın dört tekerlekten çekişli modeli önden çekişli olarak da kullanılabilirken istenildiğinde aynı araç sürekli dört tekerlekten çekişli olarak da hizmet verebiliyor.

İkisi benzinli, ikisi de turbo Diesel toplam dört motor seçeneğiyle satışa sunulan 4008'in bu üniteleri aynı şekilde Citroën C4 Aircross'ta da kullanılmakta.

Citroën C4 Aircross


Son yıllarda yaptığı etkileyici tasarımlarla dikkatleri üzerine çeken Fransız üretici Citroën, kompakt SUV modeli C4 Aircross'u tanıttı.

C4 ve DS4 gibi modelleri andıran tasarımıyla Citroën ailesinin bir üyesi olduğunu belli eden otomobilin güçlü görünmesini sağlayan ön tamponu dik LED aydınlatma grubu ve geniş hava girişiyle dikkat çekerken ön panjurun kenar kısımlarına yerleştirilen sinyaller ilginç görünüyor. 18 inç çaplı jantlarla donatılmış olan tanıtım modelinde şişkin çamurluklar ve etkileyici arka tasarım da dikkat çekmekte.

4.34 metre boya, 1.79 metre ene ve 1.63 metre yüksekliğe sahip olan aracın bagaj hacmi 442 litre olarak açıklanırken dönüş çapının 10.6 metre olduğu belirtildi. Mitsubishi ASX platformu üzerinde yükselen C4 Aircross ilk etapta dört motor seçeneğine sahip olacak.

İç mekanında dokunmatik ekranlı navigasyon sistemi, Bluetooth bağlantısı, cam tavan, LED aydınlatmalar ve USB bağlantısı sunulurken manevraları kolaylaştırmak için geri görüş kamerası da donanıma alınmış.

Benzinli motorları 1.6 ve 2 litre hacimli olan aracın küçük motoru 115 beygir güç, 152 Nm tork üretebilirken 2 litre hacimli ünite 150 beygir güç, 198 Nm tork üretebiliyor. Her iki motor seçeneği de standart olarak 5 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılırken büyük hacimli motorda sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) opsiyon olarak sunulacak.

Turbo diesel motorları 1.6 ve 1.8 litre hacimli olan C4 Aircross'un bu üniteleri de sırasıyla 110 beygir güç, 270 Nm tork ve 150 beygir güç, 300 Nm tork üretebiliyor. Her iki motor da 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabiliyor.

Scion xD Release Series 4.0


Scion, xB'nin ardından xD için de yeni bir sınırlı üretim model tanıttı. xB'de olduğu gibi bu araçta da teknik yeniliklerden uzak durulmuş.

Sadece beyaz gövde rengiyle alınabilen otomobilin dış mekanda sunulan tek yeniliği 16 inç çaplı jantları. İç mekanda Bluetooth bağlantısı ve HD radyo özelliği sunan Pioneer marka müzik sistemi standart olarak sunulurken orta konsol gövde gibi beyaza boyanmış.

Özel paspaslar ve bagaj halısı da donanımına eklenen otomobilde sınırlı üretim plakası da bulunuyor. 800 örneği üretilecek olan otomobilin manuel şanzımanlı versiyonu 16.250 Dolar'a satılacakken otomatik şanzımanlı model 17.050 Dolar'dan satışa sunuluyor.

Toyota Tacoma TRD T/X Baja Series


Geçtiğimiz ay makyajlanan modelleri tanıtılan Toyota Tacoma'nın ilk özel donanımlı versiyonu tanıtıldı. Kaputunun altında bir yenilik bulunmayan aracın arazi performansı artırılmış.

Dış görünüşünde modele özel grafiklerin haricinde arazi için uygun tekerlek ve jantlar dikkat çekerken süspansiyon sistemi de aynı amaca uygun olarak yükseltilip güçlendirilmiş. Dört ve uzatılmış iki kapılı gövde seçeneklerine sahip olan araç aktif çekiş kontrolü, yokuş çıkış ve iniş destekleriyle birlikte sunuluyor.

4 litre hacimli v6 motorla donatılan araç TRD tarafından sunulan kompresör beslemeyle 304 beygir güç üretebiliyor. Bu gücü tekerleklere aktarma göreviyse 6 ileri vitesli manuel veya 5 ileri vitesli otomatik şanzımana verilmiş.

Scion xB Release Series 9.0


Scion, xB modelinin sınırlı üretim versiyonlarını tanıtmaya devam ediyor. Makyajlandıktan sonra 8. nesil modellerini gördüğümüz özel serinin 9. neslinde de görsel yenilikler bulunuyor.

Sadece turuncu gövde rengiyle satılan aracın ön tamponunda bulunan petekler ve bu bölgede yer alan Scion yazısı yeni. Bunun haricinde kapılar kilitlendikten sonra ışıklandırılan ön ve arka Scion logosu da standart donanımda.

İç mekanda sentetik süet ile kaplanan koltuklar üzerinde turuncu renkli süslemeler bulunurken ışıklandırılmış kapı eşikleri ve orta konsolda bulunan ışıklandırılmış sınırlı üretim plakası dikkat çeken diğer ayrıntılar.

1.500 örneği üretilecek olan otomobilin manuel şanzımanlı modelleri için 18.110 Dolar istenirken otomatik şanzımana sahip modeller 19.060 Dolar seviyesinden satılacak.

Ford F-150


Ford'un popüler pick up modeli F-150 2012 model yılına ufak tefek yeniliklerle giriyor. Geçtiğimiz yıl kaputu altında büyük yenilikler gören aracın donanımı artık daha zengin.

Araca eklenen ilk özellik FX isimli görünüm paketi olmuş. Etrafı kırmızı renge boyanmış siyah logolar ve yine siyah renkli çamurluk kaplamalarıyla dikkat çeken bu pakette 20 inç çaplı jantlar ve karartılmış farlar da bulunuyor.

İç mekanında siyah renkli deri döşeme ve kırmızı dikiş iplikleri dikkat çekerken donanıma ısıtmayla birlikte ön koltuklar için havalandırma fonksiyonu da eklemiş. Hem iki hem de dört tekerlekten çekişli olarak alınabilen FX'in orta konsolunda alüminyum kaplamalar da dikkat çekiyor.

Donanımına yokuş kalkış sistemi eklenen yeni F-150'de geliştirilmiş bir dört tekerlekten çekiş sistemi de kullanılmakta.

Kaputu altında bir yenilik barındırmayan aracın geçtiğimiz yıl tanıtılan motorları aynen korunurken çekme ve yükleme kapasitelerinde az da olsa artış yaşanmış.

29 Eylül 2011 Perşembe

G-POWER M3 Tornado RS


Daha önce tanıttığı SKII "Sporty Drive" ve Tornado CS versiyonlarıyla BMW M3'ün maksimum gücünü 600 beygir seviyesine yükselten G-POWER gözünü daha da yukarılara dikti.

Dışarıdan bakıldığında, kaputu altında sakladığı güce oranla sade bir görünüm sunan otomobilin ön tamponu altına büyük bir splitter eklenirken yenilenen kaputu üzerinde ek hava yarıkları ve kompresör beslemeye yer açılmış. 20 inç çaplı jantlarla donatılan aracın bagaj kapağı üzerine birisi sabit diğeri ayarlanabilen iki spoiler eklenmiş. Egzoz sistemi de yenilenen otomobilin yan ayna muhafazaları ve tavanı karbon fiberden üretilmiş.

İç mekanında yarış koltukları ve takla kafesiyle dikkat çeken Tornado RS'in arka koltukları iptal edilirken yaşam alanı için deri veya Alcantara döşeme opsiyonu sunuluyor.

4 litre hacimli v8 motoruna SKIII "Sporty Drive" isimli kompresör kiti uygulanan araç 720 beygir güç, 700 Nm tork üretebilir hale gelmiş. 0'dan 100 km/s sürate 3.7 saniyede ulaşabilen aracın 200 km/s sürate ulaşabilmesi içinse 9.5 saniye yeterli oluyor.

Maksimum süratinin 330 km/s üzerinde olduğu belirtilen aracın kompresör kiti 35.000 Euro karşılığında sunulmakta.

speedART PS9-300D


Porsche Panamera’nın mazotla çalışan modelini düşük performanslı bulan kişiler için hazırlanan kitlere speedART’ın geliştirdiği paket de katıldı.

Modifikasyona aracın dış görünümünden başlayan firma ön tampon altına bir splitter eklerken arka tamponun altına da bir difüzör yerleştirmiş. Yan etekleri de yenileyen speedART bagaj kapağına çift katlı bir spoiler entegre ederken dört çıkışlı egzoz sistemini de yenilemiş. Fren kaliperlerini istenen renge boyayan firmanın sunduğu siyah renkli jantlar 22 inç çaplı.

3 litre hacimli turbo Diesel motoru üzerinde yapılan modifikasyon işlemleri sonrasında 50 beygir güç, 100 Nm tork kazanan araç artık 300 beygir güç, 650 Nm tork üretebiliyor.

Ford Fiesta Metal


Ford'un popüler modeli Fiesta, İngiltere pazarı için hazırlanan özel bir seriye kavuşuyor. S1600'de olduğu gibi Zetec-S isimli aracı temel alan otomobilin teknik bir yeniliği bulunmazken görünümde ufak değişiklikler var.

Siyah, beyaz ve lacivert gövde renkleriyle sunulan aracın 17 inç çaplı jantları siyaha boyanmış. Süspansiyon sisteminde yapılan oynamalarla artık daha alçak bir yapıya sahip olan aracın iç mekanında piyano siyahı kaplamalar, siyah renkli deri döşeme, sportif koltuklar, gri kenarlı paspaslar ve paslanmaz çelikten üretilmiş kapı eşik kaplamaları bulunuyor.

1.6 litre hacimli benzinli motoru 134 beygir güç, 160 Nm tork üretebilen aracın 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 8.7 saniye olarak açıklandı. Toplam 1.000 örneği bulunacak olan aracın başlangıç fiyatıysa 15.695 Sterlin.

Fiat 500 Pink Ribbon Edition


A.B.D. pazarında tanınmamaktan şikayetçi olan Fiat ilk önlemlerini almaya başladı. Ülkenin meme kanseri araştırma enstitüsü ile yaptığı ortaklık sonucu bu pazara özel bir 500 modeli hazırlayan üretici bu sayede özellikle kadınlar arasında daha popüler olmayı hedeflyor.

Lounge donanım seviyesi üzerine konumlandırılan otomobil sadece siyah veya gümüş gövde rengiyle alınabiliyor. Yan kısmında bulunan pembe kurdeleden başka bir tasarım yeniliği olmayan otomobilin iç mekanında siyah renkli deri döşemeler, özel paspaslar ve döşemeyle kontrast oluşturan pembe dikiş iplikleri dikkat çekiyor.

A.B.D. fiyatı 22.500 Dolar olarak açıklanan araç satın alındığında Fiat, meme kanseri araştırmalarına 1.000 dolarlık bir bağış yapıyor. 250 örneği bulunacak olan aracın yeterli talebi görmemesi durumunda İtalyan marka aynı amaca 50.000 Dolar bağışlayacağını da garanti etti.

28 Eylül 2011 Çarşamba

Škoda Citigo


Volkswagen grubu, platform paylaşımına son sürat devam ediyor. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca düzenlenen bütün büyük fuarlarda sergilenen Up! ailesi Škoda amblemiyle seri üretime geçiyor.

Şehir trafiğinde sürücüsüne büyük rahatlık sağlayacak boyutlara sahip olan aracın boyu 3.56, eniyse 1.65 metre. 1.48 metre yüksekliğe sahip olan Citigo'nun 251 litre olan bagaj hacmi arka koltuklar katlanarak 951 litreye kadar genişletilebiliyor. Genel hatları Volkswagen Up! ile aynı olan aracın far grubu, ön panjuru, tamponları ve jantları yeniden şekillendirilerek farklılık yaratılmış.

1 litre hacimli, 3 silindirli iki motor seçeneğine sahip olan Citigo'nun 60 ve 75 beygir güç üretebilen iki versiyonu bulunuyor. Her ikisi de benzinli olan bu araçlar Green Tec isimli donanım paketiyle 100 km mesafede ortalama 4.2 ve 4.3 litre benzin yakarken standart halde ortalama 4.5 ve 4.7 litre/100 km seviyesinde gerçekleşiyor.

Škoda, Citigo'nun satışlarına 2012'nin yaz aylarında başlamayı planlıyor.

27 Eylül 2011 Salı

Audi A2 Concept


2011 Frankfurt otomobil fuarı öncesinde ilk fotoğrafları basına dağıtılan konsept Audi A2'nin detaylı teknik verileri organizasyon sırasında açıklandı.

Görünüm olarak ilk nesil A2 ile güncel Audi modellerinin harmanlanmasından oluşuyormuş gibi görünen aracın elektrik motoru 116 beygir güç, 270 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 9.3 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati de 150 km/s'te elektronik olarak sınırlandırılmış.

31 kWh kapasiteli pilleri 400 voltla 1.5, 230 voltlaysa yaklaşık 4 saatte şarj edilebilen otomobil temassız şarj sistemine de sahip. Tabana yerleştirilen ve bu sayede iç mekan hacminden çalmayan pilleri doldurulan A2'nin ulaşabildiği menzilse 200 km.

Toplam ağırlığı 1.150 kg olarak açıklanan konsept aracın 18 inç çaplı jantları, daha az malzeme kullanılarak yaklaşık 2 kg hafifletilirken gövdede alüminyum kafes ve karbon fiber parçalar kullanılmış.

26 Eylül 2011 Pazartesi

Range Rover Evoque Dakar


Range Rover'ın küçük SUV modeli Evoque, etkileyici tasarımıyla potansiyel alıcılarını etkiledikten sonra şimdi de sıra arazideki yarışçılara geldi.

Seri üretim modelinde olduğu gibi etkileyici çizgilere sahip olan aracın boyu 3.8, eni 2 ve 1.9 metre uzunluğunda. 2.8 metre uzunluğunda bir aks mesafesine sahip olan bu Evoque daha geniş çamurlukları ve daha alçak yapısıyla etkileyici görünüyor.

BMW tarafından üretilen 3 litre hacimli turbo Diesel motoru 275 beygir güç, 650 Nm tork üretebilen aracın şanzımanıysa ZF tarafından üretilen 6 ileri vitesli bir ünite.

İlk örnekleri Excite takımına ait olan araçların sürücüleriyse Martin Rowe, John Hardy ve Andrew Coley olarak açıklandı.