6 Temmuz 2012 Cuma

RENM Aventador LE-C


Lamborghini model gamının tepesinde yer alan Aventador LP700-4'ü modifiye eden üreticiler kervanına RENM Performance da katıldı. Görsel değişikliklere önem veren firma otomobilin ismini de Aventador Limited Edition Corsa olarak değiştirmiş.

Araç üzerinde bulunan karbon fiber panellerin büyük çoğunluğunu yenileyen RENM ön kısımda bulunan splitter ve deflektörleri Aventador J konseptinden esinlenerek yenilemiş. Araca tek bijonlu jantlar ekleyen firma yan eteklerle birlikte burada bulunan hava giriş ve çıkışlarını da makyajlamış.

Yan aynaların korumalarını da karbon fiberden üreten RENM arka tamponu baştan yaratmış. Bu çıkışta daha büyük hava çıkışlarına yer verilirken alt kısımda bulunan difüzör daha da büyümüş. Sertlik ve seviye ayarı bulunan süspansiyon sistemi yanında Brembo imzalı fren sistemine de sahip olan otomobilin arkasında bulunan otomatik seviye ayarlı spoiler de yeniden şekillendirilmiş.

İç mekanda değişik renklerde karbon fiber kapplama ve Alcantara döşemelere yer verilirken motor için yapılan elektronik kontrol ünitesi, hava emiş yolları ve titanyum egzoz sistemi modifikasyonlarının ardından %9 ile %11 arasında değişen güç artışı elde edilebilmiş.

5 Temmuz 2012 Perşembe

Mazda Roadster


Japon üretici Mazda, kendi pazarında Roadster ismiyle pazarladığı MX-5'i makyajladı. Son günlerde ortalıklarda dolanan fotoğraflarından farksız görünen otomobilde ufak tefek değişiklikler yapılmış.

Yenilenen ön tamponunda artık daha büyük bir hava girişi barındıran otomobilin bu kısmına iki parçalı splitter eklenirken 17 inç çaplı jantlara yeni tasarım seçenekleri eklenmiş. Kaputu da hafifçe rötuşlanan aracın stoplarının desenleri yenilenmiş.


İç mekanda tasarım olarak bir farklılık sunmayan yeni Roadster sunduğu yeni malzemeler ve renk seçenekleriyle farklı olmaya calışmış. Fren ve gaz pedalları artık daha hassas olan otomobilin motor kaputu, kaza anında yaya güvenliği sağlayacak şekilde açılabiliyor.

Japonya pazarında sadece 2 litre hacimli motorla satılan otomobil 5 veya 6 ileri vitesli manuel veya 6 ileri vitesli otomatik şanzıman seçeneklerine sahip.

Mercedes-Benz CLS 63 AMG Shooting Brake


Geçtiğimiz günlerde CLS ailesinin station wagon versiyonunu tantan Mercedes bu aracın en performanslı modeli olan 63 AMG'yi de yavaş yavaş sergilemeye başlıyor.

Kalitesi düşük de olsa ilk fotoğraflara bakıldığında otomobilin yapısında büyük bir sürpriz bulunmadığı görülebiliyor. Dört kapılı kardeşten alınan ön tamponda LED aydınlatma ve daha büyük hava girişleri bulunurken 19 inç çaplı jantlar ve dört çıkışlı egzoz sisteminde de bir yenilik yok.

AMG Perfomance paketinde siyah renkli jantlar ve yine aynı renge boyanmış yan aynaların yanında kırmızı renkli fren kaliperleri sunmaya devam eden Mercedes'in iç mekanda da sedan modeli örnek alması sanırım kimseyi şaşırtmayacaktır.

Kaputunun altında çift turbo beslemeye sahip 5.5 litre hacimli v8 motor bulunan otomobil 525 beygir güç, 700 Nm tork üretebiliyor. AMG Performance paketiyle bu veriler 557 beygir güç ve 800 Nm torka ulaşıyor.

Puritalia 427


İtalyan otomobil üreticisi Puritalia, roadster modeli 427'yi tanıttı. Aracın hayata geçirilmesi sırasında Shelby Cobra'dan etkilendiklerini söyleyen firma yetkilileri bu efsanenin tasarım detaylarını da yeni nesil otomobillerine aktarmış.

Karbon fiberden üretilen gövdesi yuvarlak hatlar ve keskin çizgileri başarılı şekilde birleştirirken özellikle ön kısımda Cobra'nın tasarım anlayışı kendisini belli ediyor. Önde 19, arkadaysa 20 inç çaplı jantları şık duran 427'nin takla barları ve stopları da tasarımın akıcılığını bozmamış.

Modern görünümlü bir iç mekana sahip olan otomobilde yarış koltukları ve alüminyum kaplamalar gibi donanımlar bulunurken kaputu altında görev yapan 5 litre hacimli v8 motorun iki değişik güç çıkışı sağlayan versiyonu bulunacak.

Atmosferik beslemeye sahip motoru 445 beygir güç, 530 Nm tork üretebilen aracın kompresör beslemeyle donatılan versiyonu 605 beygir güç, 640 Nm tork üretebiliyor. Tamamen elde üretilecek olan araçlarda limitli kaymalı diferansiyel ve 6 ileri vitesli otomatik şanzıman standart olarak sunulacak.

4 Temmuz 2012 Çarşamba

Audi TT S-Line Competition


Audi, başarılı spor modellerinden TT'yi güncel tutmak için yeni bir görünüm paketi satışa sundu. S-Line donanımında sunulan aksesuarların tamamı ve daha fazlasını donanıma katan Audi, bu paketin Avrupa fiyatını 4.300 Euro olarak açıkladı.

Önden bakıldığında daha sportif çizgilere sahip tamponuyla dikkatleri üzerine çeken
otomobilin ön panjuru, tampon alt kısmı, ön sis farları çerçeveleri, yan aynaları, arkada bulunan sabit spoiler üst kısmı ve arka tamponunun altı parlak siyaha boyanmış.

Çift çıkışlı egzoz sistemi ve koyu renge boyanan 19 inç çaplı jantlara sahip olan otomobilde metal yakıt deposu kapağı, daha sportif görünümlü arka tampon, yeni yan etekler ve bi-xenon farlar standart donanıma eklenmiş.

TT-S görünümlü aracın iç mekanında da S-Line donanımı devam ediyor. Kapı eşiklerinde özel kaplamalar bulunan otomobilde alüminyum görünümlü konsol kaplaması, metal pedal seti, deri ve Alcantara kaplı sportif yan destekli koltuklar standart olarak sunulmakta.

Süspansiyon sistemi 10 mm alçaltılan özel seri 160, 170 ve 211 beygir güç üretebilen 1.8 ve 2 litre hacimli, benzinli ve Diesel motorlarla birlikte sunulacak.

Chevrolet Spin


Chevrolet'nin MPV ailesine bir araç daha katılıyor. Markanın Güney Amerika ve Asya pazarlarında satacağı Spin, Cobalt temellerini kullanıyor.

Pek de dengeli olmayan genel görünüşünde kullanılan hatlar Cobalt'ın izlerini taşıyan Spin'in 2.620 mm olarak açıklanan aks mesafesi de 5 kişilik kardeşininkiyle aynı. Şişkin çamurluklar ve dar alanlı yan camlar gibi sportifliği öne çıkaran tasarım detaylarına sahip olan aracın küçük lastikleri bu havanın uzun süre canlı kalmasına engel oluyor.

Arka kısımda kullanılan alçak tampon ve yine alçağa yerleştirilen stoplar, yüksek bırakılan bagaj kapağı camıyla birleşince kamburumsu bir görüntü ortaya çıkarmış.


İç mekanında da büyük bir sürpriz bulunmayan Spin'in fotoğrafı yukarda görülebilen düşük donanımlı versiyonunda radyo ve elektrikli aynalar gibi donanımların olmadığını görmek ilginç. 7 koltuklu durumda 162 litre bagaj hacmi sunan Spin 5 koltuklu durumda 710, iki koltukluyken de 1.668 litre hacim sunabiliyor.

Etanol veya benzinle çalışabilen 1.8 litre hacimli motoru yakıtına göre 108 veya 106 beygir güç üretebilirken standart olarak sunulan manuel şanzıman 5, otomatik olansa 6 ileri vitesli.

Aston Martin V12 Vantage Roadster


Süperspor otomobiller üzerlerini açmaya devam ediyor. McLaren MP4-12C'nin ardından güneşin tadına bakan bir diğer araç da Aston Martin V12 Vantage'ın Roadster modeli oldu.


Görünümünde büyük sürprizler bulunmayan otomobilin ön kısmı coupé kardeşiyle aynıyken 19 inç çaplı jantların tasarımında farklılaşma var. Standart olarak sunulup sunulmayacağı kesin olmasa da aracın yan hava yarığı ve aynalarında karbon fiber parçalar kullanılmış.

İç mekan tasarımında da bir değişim olmayan üzeri açılabilen modelden 101 adet üretilmesi planlanırken 5.9 litre hacimli v12 motor 517 beygir güç, 570 Nm torkla sabit tavanlı modelden alınacak.

McLaren MP4-12C Spider


Yaz sıcağının kendisini iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde otomobil dünyasının üzeri açılmaya başladı. İngiliz üretici McLaren, Formula 1'de olduğu gibi yollarda da kapışmaya başladığı rakibi Ferrari'nin 458 Spider atağına karşılığı MP4-12C Spider ile veriyor.

Ana hatları coupé kardeşininkinden farklı olmayan otomobilin metal tavanı 17 saniye içerisinde açılıp kapanabiliyor. Bu işi 30 km/s sürate kadar yapabilen aracın motor kapağı üzerinde bulunan cam küçülmüş olsa da 458 Spider'da olduğu gibi tamamen kaldırılmamış. Takla barları koltukların arkasından yükselen kulelere gizlenen aracın bu kısmında şeffaf bir rüzgarlık da sunulmakta.


İç mekanında da sabit tavanlı kardeşinden farklı bir tasarım özelliği bulunmayan aracın çift turbo beslemeye sahip v8 motoru da tanıdık. 625 beygir güç, 600 Nm tork üretebilen 3.8 litre hacimli ünite 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor.

Performans verilerinde küçük değişimler olan roadster yine de oldukça hızlı. 0'dan 100 km/s sürate ulaşmak için sadece 3.1 saniyeye ihtiyaç duyan otomobilin 160 km/s sürate ulaşması 6.1, 200 km/s'i görmesiyse 9 saniye sürmekte. Maksimum süratinde de düşüş görünen araç bu haliyle bile 329 km/s'e ulaşabiliyor.

Satışına şimdiden başlanan otomobilin İngiltere fiyatıysa 195.500 Sterlin olarak açıklandı.

Renault Clio


Otomobil dünyasının uzun zamandır merakla beklediği araçların başında Renault'nun B segmentinde bulunan popüler hatchback modeli Clio bulunuyor. Renault'nun yeni tasarım anlayışını yansıtan otomobilde ilginç teknolojiler de kullanılmış.

Görünümü oldukça farklılaşan otomobilin yüzüne bakıldığında Renault'nun bir süredir fuarlarda sergilediği konseptlerden esintiler görülebiliyor. Ön panjura yerleştirilen LED aydınlatmalar şık görünümlü farlardan ayrılırken sportif görünümlü ön tamponda yuvarlak sis farları görev yapıyor.


Kaput üzerinde olduğu gibi çamurluklarda da dikkati çeken bombeli yapı aracı güçlü gösterirken arka kapı kollarının C sütunu yanına gizlenmesi coupé görünümünü az da olsa verebiliyor. Kapıların alt kısmında köşesiz tasarıma sahip korumalar görülürken yan aynalar kapı camlarından bağımsız duruyor.

Arka kısımda köşeli stopları gözden kaçmayan Clio'da küçük arka cam ve alt kısmı siyaha boyanmış tampon bulunuyor. Bagaj kapağında spoiler yanında iki de deflektör kullanılan aracın donanımında cam tavan da bulunuyor.


İç mekana adım atıldığında da yeni nesil bir araç içerisinde bulunulduğunu hissettiren Clio'nun direksiyon simidi şekil olarak tanıdık olsa da üzerine uygulanabilen piyano siyahı kaplamalar yeni. Aynı şekilde orta konsola da uygulanabilen kaplama daha elit bir hava yaratırken çift renkli kokpite de uyumlu bir görünüm sergiliyor. İki dairesel, bir de eliptik göstergeden oluşan gösterge tablosunda sürat dijital olarak gösteriliyor.

Orta konsolun üst kısmında yer alan navigasyon sistemi 7 inç büyüklüğünde dokunmatik ekran, Bluetooth bağantısı, USB ve AUX porta sahipken R-Link isimli özelliğe sahip olan araçlarda internet bağlantısı ve gezegenin ilk otomobil uygulama mağazasına giriş gibi önemli artıları bulunuyor. Bu mağazadan indirilecek opsiyonlardan biri, otomobilin hız ve ivmesine bağlı olarak ses sistemine verilebilen değişik araç sesleri.

İlk etapta oldukça küçük hacimli motorlarla satışa sunulacak olan Clio'nun turbo beslemeye sahip 0.9 litre hacimli benzinli motoru 90 beygir güç, 135 Nm tork üretebilirken ortalama yakıt tüketimi 4.3 litre/100 km olarak gerçekleşiyor.

1.5 litre hacimli turbo Diesel motorun 90 beygir güç, 220 Nm tork üretebilen versiyonuyla donatılacak olan Clio'nun ortalama tüketimi 3.2 litre/100 km olarak açıklanırken ilk olarak Dacia Dokker'da gördüğümüz turbo beslemeli, 1.2 litre hacimli benzinli motor 120 beygir güç, 190 Nm tork üretecek. Homologasyon çalışmaları süren bu ünite 2013 yılında çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla satışa sunulacak.

Fransa ve Türkiye'de üretilecek olan yeni Clio'nun opsiyonel donanımları arasında aracın multimedya sistemiyle uyumlu tablet, geri görüş kamerası ve anahtarsız giriş/motor çalıştırma sistemi bulunurken tüketim düşürme odaklı start/stop sistemi standart donanıma alınmış.

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Tauro V8 Spider

GM'in küçük roadster modellerinden Pontiac Solstice, Saturn Sky ve Opel GT'nin temellerini kullanan otomobiller arasına İspanyol Tauro Sport Auto'nun yeni roadster modeli de katıldı.

Tasarımında birçok üreticiden izler bulmak mümkün olan aracın ön tarafı Fisker Karma ve Nissan 350Z'yi andırırken arkada kısım Alfa Romeo 8C ailesine benziyor. İç mekan tasarımı doğrudan Solstice'ten alınan V8 Spider'da bu alanda değişen şey her yanı kaplayan deri döşeme, sınırlı üretim plakası ve Alcantara eklemelerden ibaret.


Chevrolet'nın Corvette ve Camaro gibi araçlarında görev yapan 6.2 litre hacimli v8 motora sahip olan roadster standart haliyle 440 beygir güç, 586 Nm üretebiliyor. Araç için çeşitli performans artırıcı donanımlar da sunan Tauro bu motorun 480, 530 ve 650 beygir güç üretebilen versiyonlarını da geliştirmiş.

Sadece 30 örneği üretilecek olan otomobilin fiyatı yaklaşık 100.000 Euro seviyesinden başlayacak.

Mini Clubvan


Mini'nin Şubat ayında konsept halini tanıttığı ticari modeli Clubvan seri üretime hazır haliyle gün yüzüne çıktı. Görünüm açısından konsept modeliyle aynı olan otomobilin motor seçenekleri de belirlendi.

Clubman temelli aracın 3.961 mm boyu, 1.683 mm eni, 1.426 mm yüksekliği ve 2.547 mm aks mesafesi temellerini paylaştığı araçla aynıyken arka yan camların bulunmaması ticari versiyonun en büyük farkı. Siyah, beyaz, mavi ve koyu yeşil gövde renkleri bulunacak olan otomobilde 15 inç çaplı jantlar standart olarak sunulurken 16 ve 17 inç çaplı örnekler opsiyon listesinde bulunacak.

İç mekana geçildiğinde ön konsolun değişmediği görülürken öndeki koltukların arkasında 12 Volt soketler, bolca sabitleme noktası ve 860 litrelik bir bagaj hacmi bulunuyor. 500 kg'lık yükleme kapasitesine sahip olan aracın bagaj boyuysa 115 cm.

İlk etapta sadece 1.6 litre hacimli motorlarla donatılacağı açıklanan Clubvan standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilecek. Mini One Clubvan 98 beygir güç üretebilen motoruyla 0'dan 100 km/s sürate 11.1 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 185 km/s.

Mini Cooper Clubvan 122 beygir güç üretebilen motoruyla 0'dan 100 km/s sürate 9.8 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 201 km/s. Her iki benzinli ünitenin de ortalama yakıt tüketimi 5.5 litre/100 km olarak açıklandı.

Opsiyonel olarak 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılabilen Mini One D Clubvan'in turbo Diesel motoru 112 beygir güç üretebiliyor. Bu motorla 0'dan 100 km/s sürate 10.2 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 197 km/s, ortalama yakıt tüketimiyse 3.9 litre/100 km olarak açıklanıyor.

Lucra LC470


A.B.D. merkezli otomobil üreticisi Lucra, klasik Lister modellerini andıran tasarıma sahip otomobili LC470'i tanıttı. Kişiselleştirlebilir bir yapıya sahip olan aracın kaputu altında bile birçok motor seçeneği bulunuyor.

Yuvarlak hatlı bir tasarım sunan LC470'in uzun burun ve kısa bagajlı yapısı roadster geleneklerine bağlı bir görünüm sunarken kapıları altında bulunan egzoz çıkışları ve ön çamurlukları arkasındaki havalandırma yarıkları gücün habercisi.

İç mekanı da oldukça sade olan otomobilde hava yastığı bulunmayan bir direksiyon simidi, yuvarlak göstergeler ve orta konsol üzerine yerleştirilen düğmeler dışında dikkat çeken bir unsur bulunmuyor.

Zengin motor seçenekleri sunan LC470'in bu seçenekleri arasında 5.7 litre hacimli karbüratörlü bir motor bile bulunuyor. 375 beygir güç üretebilen bu ünite ile aynı hacmi sunan enjeksiyonlu motor 400 beygir güç üretebilirken 6.3 litre hacimli v8 motor 550 beygir gücünde.

7 litre hacimli v8 motor seçeneği 630 beygir güç üretebilen araç istenildiği halde yarışa hazır 800 beygir güç üretebilen bir üniteyle de donatılabiliyor.

Jaguar XJ_e


Hibrit otomobil yarışından geri kalmak istemeyen Jaguar, büyük sedan modeli XJ temelleri üzerine geliştirdiği şarj edilebilir hibrit modelinin konsept halini tanıttı.

Görünüm olarak standart XJ ailesinden bir farkı olmayan otomobilin kaputu altında, Audi'nin hibrit modellerini hatırlatan güç üniteleri bulunuyor. Geçtiğimiz hafta tanıtılan, turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli benzinli motorla eşlenen 94 beygir gücündeki elektrik motoru toplam güç çıkışını 334 beygir seviyesine ulaştırıyor.

12.8 kWh kapasiteli pilleri, 240 Volt prizden yaklaşık 4 saatte şarj olabilen aracın ortalama yakıt tüketimi 3.2 litre/100 km olarak açıklanırken sadece elektrik motoruyla menzil 40 km. Performans verileri de dikkat çekici olan araç 8 ileri vitesli otomatik şanzımanıyla 0'dan 100 km/s sürate 6.5 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 250 km/s'te sınırlanmış.

1 Temmuz 2012 Pazar

Jeep Wrangler Freedom Edition


Orijinal görünümünü en iyi şekilde koruyan Jeep modeli Wrangler yeni bir versiyona kavuştu. Amerikan milliyetçiliğine oynayan markaların başında gelen Jeep'in yeni versiyonunun Freedom isimli olması da sanırsam kimseyi şaşırtmayacaktır.

Görünümünde büyük değişiklikler bulunmayan aracın 17 inç çaplı jantları, ön panjur ve tamponların orta kısımlarıyla aynı renge boyanış. Yan basamaklar, özel yakıt deposu kapağı, koyulaştırılmış arka camlar, çıkartılabilir sert tavan, stoplar için korumalar, gövde üstü grafikler ve özel logoları standart donanımında sunan Freedom Edition kırmızı, lacivert veya beyaz renklerde alınabiliyor.


Hem iki hem de dört kapılı versiyonları bulunan otomobilin iç mekanında deri döşeme ve açık renkli dikiş iplikleri haricinde koltuk sırtlıklarına eklenen özel logolar dikkat çekerken metal görünümlü kaplamalar direksiyon simidi, ön konsol ve kapı içlerinde yer alıyor.

Kaputu altında 285 beygir güç, 352 Nm tork üretebilen 3.6 litre hacimli v6 motor bulunan araç 0'dan 96 km/s sürate 8.4 saniyede ulaşabiliyor.

İki kapılı modeli 28.165, dört kapılısıysa 30.670 Dolar seviyesinden başlayan fiyatlardan satılacak olan Wrangler Freedom Edition için verilen ücretin 250 Dolar'ı Amerikan ordusu ile ilgili hayır kurumlarına bağışlanacak.