26 Nisan 2014 Cumartesi

MINI Paceman Adventure


Geçtiğimiz günlerde elden geçirilen haliyle karşımıza çıkan MINI Paceman'in büyük bir değişikliğe sahip olmadığından şikayetçi olanlara firmanın cevabı gecikmedi. İngiliz üretici Paceman temelli bir pick up konsepti tanıttı.

BMW grubunun pick up modellere karşı olan sempatisini daha önce yaratılan M3 Pickup konseptinden de biliyorduk. MINI Paceman Cooper S temelleri üzerine geliştirilen otomobil B sütununa kadar standart versiyonla aynı. Opsiyonel olarak ön panjura yerleştirilen ek sis farları, port bagaj ve bu bölümde görülen dört projektör dikkat çekerken siyah aksesuar paketi de araca eklenmiş.


Aracın en farklı yanıysa şüphesiz B sütunu arkasında kalan bölgesi. Oldukça derin bir kasaya dönüştürülen bu bölüm siyah renkli alüminyum plakalarla kaplanırken kasa kapağına çelik sabitleyiciler eklenmiş. Arka tampon altına yük çekme kancası yerleştirilirken lastikler de araziye özel seçilmiş.

İç mekanında tasarım farklılıkları görülmeyen konseptin Recaro imzası taşıyan, sabit kafalıklı ve yüksek yan desteklerine sahip olan koltuklarıysa dikkat çekici. 

Kaputu altında güncel Cooper S'te kullanılan turbo beslemeye sahip, 1.6 litre hacimli benzinli motor görev yapan otomobil 184 beygir güç, 260 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılan araçta, ön çamurluğun arkasından çıkan bir de şnorkel dikkat çekiyor.

24 Nisan 2014 Perşembe

Hennessey Escalade HPE550


Bir süredir sesi çıkmayan modifikasyon firmalarından Hennessey geri döndü. Daha önce 1.000 beygirin üzerinde güç üretebilen bir Cadillac Escalade tanıtan firma şimdiyse daha halka dönük bir araçla karşımızda.

6.950 Dolar karşılığında sunulan 20 inç çaplı, hafifletilmiş jantlar haricinde bir tasarım farklılığı sunmayan aracın fren sistemi de istek üzerine modifiye edilebilirken asıl dikkat çekici şey kaputun altında. Kompresör beslemeyle donatılan 6.2 litre hacimli v8 motor 564 beygir güç, 735 Nm tork üretebilirken bu modifikasyon 3 yıl veya 36.000 mil garantiyle geliyor. Sunulan güçlendirme çalışmasının fiyatıysa 15.950 Dolar.

Hennessey'nin Cadillac Escalade kaputu altında tanıttığı ekipmanlar Chevrolet Silverado, GMC Sierra ve GMC Yukon Denali'ye de uygulanabiliyor.

Kia K4


Geçtiğimiz yıl Şangay'da Mistra isimli sedan konseptini tanıtan Güney Kore merkezli üretici Hyundai'nin kardeş firması bu yıl Pekin'de aynı temeller üzerine inşa edilecek modelini sergiledi.

Hyundai logolu kardeşinde olduğu gibi köşeli bir tasarıma sahip olan otomobilin konsept halinde LED farlar ve 19 inç çaplı jantlar dikkat çekiyor. 4.72 metre boya sahip olan K4 2.7 metrelik aks mesafesine sahip.

Kaputu altında turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli benzinli bir motor görev yapan araçta 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzıman kullanılmış.

23 Nisan 2014 Çarşamba

Volkswagen Golf Edition


Bu yıl yeni yaşını kutlayan otomobiller arasına Volkswagen'in efsane modeli Golf de katıldı. Tanıtım için Çin'i seçen Alman üretici bu modeli bir konsept olarak sergilese de standart araçla arada çok fark bulunmuyor.


Gövde rengi standart beyaz gibi görünse de farklı açılardan bakıldığında altın renkli yansımalara sahip olan otomobilin yan aynaları mat metal renkli. 19 inç çaplı jantlarla donatılan konseptin B sütununda Golf'ün 40. yaşına özel "40" logoları bulunuyor.

Zengin donanımlı iç mekanında çift renkli, baklava desenli deri döşemeler, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, gerçek ahşap kaplamalar, büyük dokunmatik ekran, piyano siyahı kaplamalar ve ışıklandırılmış kapı eşik kaplamaları bulunuyor.

Range Rover Hybrid LWB


Range Rover'ın hibrit model ailesi genişliyor. Uzun aks mesafeli araçlar diyarı Çin'de tanıtılan yeni versiyonla marka bu ülkenin ilk Diesel hibrit aracını da tanıtmış oluyor.

5.2 metreye uzayan boyuyla arka koltuklarda 186 mm ek diz mesafesi sunan araç executive paketle ısmarlandığında arka bölümde, sırtlıkları 17 dereceye kadar yatırılabilen iki adet tekli koltukla birlikte geliyor.

3 litre hacimli v6 turbo Diesel motorla birlikte kullanılan elektrik motoru 48 beygir güç, 170 Nm tork üretebiliyor. Sadece elektrik motoruyla 48 km/s maksimum sürate ulaşabilen aracın bu durumda menzili sadece 1.6 km. Yaklaşık 2.4 ton ağırlığa sahip olan SUV karma kullanımda 340 beygir güç, 700 Nm tork üretebiliyor. Maksimum sürati 218 km/s olarak açıklanan hibrit aracın ortalama yakıt tüketim değeriyse 6.4 litre/100 km.

Fiat Ducato, Peugeot Boxer ve Citroën Jumper

Dünya şu sıralar fuarlara yoğunlaşmışken Fiat ve PSA grubundan da bir haber geldi. Firmaların ortak platform ve tasarıma sahip olan ticari araç modelleri Ducato, Boxer ve Jumper makyajlandı.


Tahmin edilebileceği gibi ön kısımda yoğunlaşan makyaj sonrasında incelen farlar LED gündüz aydınlatmalarına da kavuşurken ön panjur tasarımı bütün modellerde farklı. Değişik jant kapağı seçeneklerine kavuşan üçlünün iç mekanında daha da az değişiklik bulunuyor.


Üç farklı yükseklik ve dört farklı uzunlukta alınabilen araçlarda kullanılan motorlardan en küçük olanı 2 litre hacimli. 115 beygir güç, 280 Nm tork üretebilen ünite 5 ileri vitesli manuel şanzımana sahipken diğer motorlar 6 ileri vitesli üniteyle eşleştirilmiş.


2.3 litre hacimli turbo Diesel motorun 130 ve 150 beygir güç üretebilen iki versiyonu bulunurken bu üniteler sırayla 320 ve 350 Nm maksimum torka sahip. 3 litre hacimli motor 180 beygir güç, 400 Nm tork üretebilirken bu üç motorla birlikte 6 ileri vitesli yarı otomatik şanzıman da alınabiliyor.

Porsche Macan


Porsche'nin merakla beklenen dört silindirli motoru sonunda gün yüzüne çıktı. Boxster ve Cayman gibi daha küçük araçların da kaputları altında göreceğimiz ünite ilk olarak Macan'a güç verecek.

Dışarıdan bakıldığında kardeşleriyle arasında büyük bir tasarım farklılığı bulunmadığı seçilebilen araçta 18 inç çaplı jantlar ve çift egzoz çıkışı kullanılmış. İç mekanı da kişiselleştirme seçenekleriyle kardeşleriyle aynı şekle sokulabilen otomobilde kullanılan 2 litre hacimli motor markanın 90'lı yılların ortasından beri kullandığı ilk dört silindirli ünite.

Turbo besleme yardımıyla 240 beygir güç, 350 Nm tork üretebilen motor 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla aracı 0'dan 100 km/s sürate 6.9 saniyede ulaştırabilirken ortalama yakıt tüketim değeri 7.5 litre/100 km olarak açıklandı.

Honda Spirior Concept


Honda'nın Çin'de sergilediği konseptlere bir yenisi katıldı. Concept B'nin ardından daha sade görünümüyle dikkat çeken aracın seri üretim modellerinin de 2015 yılından önce tanıtılacağı duyuruldu.

Genel olarak köşeli hatlara sahip olan sedan New York'ta tanıtılan Acura TLX ile benzerlikler göteriyor. Tamamı LED teknolojisi kullanan farlar, geniş yan etekler, büyük jantlar ve diğer Honda modellerinde de görülen ön panjurla dikkat çeken otomobilin motor seçenekleri de henüz belli değil.

22 Nisan 2014 Salı

Nissan Lannia Concept


Nissan'ın Çin'de sergileyeceğini açıkladığı sedan konseptinin üzerindeki perde sonunda kalktı. Seri üretimi henüz düşünülmese de markanın diğer konseptlerine benzerliği aracın bazı tasarım özelliklerinin yollarda görülebileceği anlamına geliyor.

Ok şekilli farlar, büyük jantlar, şişkin çamurluklar, dar yan aynalar, büyük ön panjur, gövdeye gömülmüş kapı kolları ve LED stoplar dikkat çekerken C sütunu tasarımının geçtiğimiz hafta tanıtılan yeni nesil Murano'da kullanıldığı görülebiliyor. Arka bölümünde tasarımı çok daha köşeli olan konseptin motor ve iç mekan detaylarıysa paylaşılmadı.

Honda Concept B


Pekin'de yaşana konsept yağmuru Japon üreticilerle devam ediyor. Planlarını açıklamak için bu tip fuarları kaçırmayan firmalardan Honda bu yıl da Çin'de ilginç bir hatchback prototipi sergiledi.

İç mekanı henüz hazır olmayan aracın kaputu altında da bir motor bulunmasa da köşeli hatlar, LED farlar, kapalı ön panjur, tampona yerleştirilen büyük hava girişi, büyük jantlar, gizlenmiş kapı kolları, çerçevesiz yan camlar ve ince yapılı yan aynalar sportif bir görünüm sunuyor.

Hyundai ix25


Çin pazarına özel araç üretecek olan firmalar listesi genişlemeye devam ediyor. Bu yıl Hyundai'nin Pekin'de tanıttığı şık görünümlü küçük SUV modeli de bu araçlardan birisi.

4.270 mm long, boya, 1.780 mm genişliğe ve 1.630 yüksekliğe sahip olan konseptin aks mesafesi de 2.590 mm olarak açıklanıyor. Tasarımında altıgen ön panjur, öne doğru uzayan ön tampon, gövdenin alt kısımlarında kullanılan mat metal korumalar, LED farlar ve büyük jantlar dikkat çekerken kaputun altında yer alan 2 litre hacimli benzinli motorun teknik verileri açıklanmadı.

Citroën C-XR


Geçtiğimiz hafta Fransız üretici Citroën'in yan markası olarak tanıtılan DS'in şık görünüme sahip kompakt SUV modeli büyük beğeni toplamıştı. Aracın Çin pazarına özel olması kötü haber olsa da ana marka aynı aracı global pazarlarda kendi adıyla pazarlayacağının sinyallerini verdi.

4.26 metre boya, 1.79 metre genişliğe ve 1.56 metre yüksekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi de 2.65 metre. LED farlar ve dik yerleştirilmiş gündüz aydınlatmalarına sahip olan aracın tamponlarının alt kısmında metal korumalar bulunuyor.

Panoramik cam tavan ve kalın tavan raylarına da sahip olan konseptte 17 inç çaplı jantlar kullanılmış. Arka bölümünde spoiler, bagaj kapağı camının yan kısımlarında deflektörler ve LED stoplar dikkat çekerken egzoz sistemi dörtgen biçimli çift çıkışa sahip.

İç mekan fotoğrafları paylaşılmayan C-XR'ın kaputu altında turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli benzinli motor bulunuyor. 156 beygir güç üretebilen ünite yeni bir otomatik şanzımanla gücü ön aksa aktarıyor.

MINI Paceman


Malum, şu sıralar gezegenin iki farklı ucunda iki büyük otomobil fuarı var. Hem New York hem de Pekin'e yetişmeye çalışan üreticilerden olan MINI her iki organizasyonunda da birer yenilik tanıttı. A.B.D.'de makyajlı Countryman modellerini sergileyen İngiliz üretici Çin'de de bu aracın üç kapılı versiyonunun yeni halini tanıttı.

Beş kapılı kardeşinde bile çok dikkat çekmeyen yenilikler bulunan otomobilin üç kapılı versiyonunda değişiklikler daha da az. Cooper S donanımlı otomobillerin ön panjurunda ek logolar görülebilirken yeni gövde renkleri ve jant seçenekleri de donanıma eklenmiş. Aracın bir diğer yeniliği de ön çamurluk arkasında bulunan süsleme, far ve stop çerçeveleri gibi parçaların siyaha boyanmasını sağlayan paket.


İç mekanda da ana hatlar değişmezken önceden aksesuar olarak sunulan bazı donanımlar standart donanıma eklenmiş. Arka koltuklar arasına yeni bir çift bardaklık tasarlanırken ön koltuklar arasında yer alan kol dayanağı da yenilenmiş.

Kaputu altında yer alan motorların tamamı Euro 6 egzoz normlarına uygun olan otomobilin yakıt tüketim değerleri de aşağıya çekilirken Cooper S modelinde görev yapan 1.6 litre hacimli motorun gücü 190 beygire yükseltilmiş.

20 Nisan 2014 Pazar

Lincoln MKX


Çin'in büyüsüne kapılan üreticilerden bir diğeri de Ford'un alt markalarından Lincoln. Amerika kıtası dışında ilk defa bir konsept tanıtan firma global bir crossover üretmek istediğinin de sinyallerini verdi.

Markanın tipik çift parçalı ön panjuruna sahip olan konseptte LED aydınlatma grubu, küçük hava girişlerine sahip ön tampon, 21 inç çaplı jantlar, hoş dalgalanmalara sahip çamurluk ve kapılar, ince yapılı yan aynalar, kromajlı süslemeler ve mat altın renkli gövde boyası dikkat çekiyor.

Arka bölüme geçildiğinde Porsche'nin SUV modellerini andıran bir tasarımla karşılaşıyoruz. Kalın tutulan D sütunu, yan bölümlerinde deflektörler yer alan bagaj kapağı camı ve kapağın üst kısmına yerleştirilen spoiler LED stoplar, çift egzoz çıkışı ve küçük bir difüzörle birlikte kullanılmış. Bagaj camı ve stoplar arasında bagaj kapağının spoiler şekli alması da şık bir detay olmuş.

İç mekan fotoğrafları ve motoru hakkında bir bilgi verilmeyen aracın her iki detayını da Ford Edge konseptinden almış olması muhtemel.

Volkswagen NMC


Volkswagen'in Çin yenilikleri devam ediyor. Alman marka Pekin'de New Midsize Coupé gibi çok da orijinal olmayan bir isime sahip bir konsepti tanıtıyor. Önceden Jetta'nın CC versiyonu olacağı yönünde haberler olan aracın görünümüyse daha çok standart bir sedanı andırıyor.

4.597 mm boya, 1.838 mm genişliğe ve 1.422 mm yüksekliğe sahip olan otomobil köşeli tasarımıyla dikkat çekiyor. Şık görünüme sahip LED farlara, tampona eklenmiş LED aydınlatmalar da eşlik ederken bu bölümde sunulan büyük havalandırma girişleri de dikkatlerden kaçmıyor. 20 inç çaplı jantlara sahip olan konseptin sade görünümlü arka bölümünde de LED stoplar ve egzoz sisteminin çift çıkışı görülebiliyor.


İç mekanında sürprizi daha da az olan konsept güncel Volkswagen modelleriyle haşır neşir olanlara hiç yabancı gelmeyecektir. Golf ve Jetta'nın üst donanım seviyelerinin opsiyonel donanımlarla zenginleştirilmesiyle elde edilebilecek olan yaşam alanı kaliteli görünüyor.

Kaputu altında da tanıdık bir motor kullanan araçta turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motor görev yapıyor. 220 beygir güç üretebilen ünite 7 ileri vitesli DSG ile aracı 0'dan 100 km/s sürate 6.5 saniyede ulaştırabilirken maksimum sürat 244 km/s.

BMW Vision Future Luxury


Otomobil dünyasının kalbi Çin'de atmaya devam ediyor. Neredeyse bütün markaların iddialı şekilde hazırlandığı Pekin otomobil fuarında BMW standında geleceğin lüks otomobil konsepti sergileniyor.

Oldukça alçak ve geniş bir yapıya sahip olan otomobilin yapısında bol bol karbon fiber ve alüminyum kullanılarak ağırlık aşağı ya çekilmiş. Ön kısmında Laser teknolojisi kullanan farlar, dev panjur, gizlenmiş hava girişleri ve kromajlı süslemeler dikkat çekerken yan bölümde dev jantlar, ince yapılı yan aynalar ve şişkin çamurluklar görülebiliyor.


İnce uzun stopları OLED teknolojisi kullanan konseptte kısa bir bagaj kapağı kullanılırken arka tampon ve stoplar arasına hava çıkışları yerleştirilmiş. Tampona şık bir şekilde gizlenmiş olan egzoz çıkışları kromajlı çerçevelerle donatılırken genişletilmiş çamurluklar sportif görünüşe katkıda bulunuyor.

Kapıları açıldığında yan camların çerçevesiz üretildiği fark edilebilirken arka kapıların geriye doğru açıldığı görülüyor. B sütunu yarıda bitiyormuş gibi görünen aracın içerisinde dört adet tekli koltuk bulunuyor. Ahşap, deri ve metalin birleşimini LED ambiyans ışıklandırmasıyla destekleyen BMW büyük bölümü dokunmatik ve tasarımı değiştirilebilen ekranlardan oluşan ön paneli çok sade tasarlamış.


Alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidinin arkasına vites değiştirme kulakçıkları ekleyen firma ön yolcu paneline de bir ekran eklemiş. Arka koltuklar için özel eğlence sistemi geliştirilirken dokunmatik kumanda paneli arka koltuklar arasına yerleştirilmiş.