17 Ekim 2012 Çarşamba

Audi A3 1.4 TFSI Attraction

 

Bir basın lansmanında daha sizlerle birlikteyiz. Audi'nin geçtiğimiz aylarda yenilediği A3, Göcek'te düzenlenen test sürüşüyle tanıtıldı. Eğlenceli geçen iki gün boyunca yolculara eşlik eden araçlar Türkiye'ye ilk etapta ithal edilecek olan üç kapılı modeller arasından seçilmiş. İlk olarak 1.4 litre hacimli TFSI ve 1.6 litre hacimli TDI motorlarla satılacak olan A3 ailesine daha sonra S3 ve A3 Sportback katılacak.

4.24 metre boy, 1.78 metre en ve 1.42 metre genişliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.60 metreye uzarken bagaj hacmi de 365 ile 1.100 litre arasında değişiyor. Görünümü bir önceki modelden çok farklı olmayan yeni nesil A3, bu bağlamda platform kardeşi Volkswagen Golf'ü örnek almış. Yeni platformla bütün modelleri hafifleyen otomobilin en hafif modeliyse sadece 1.175 kg ağırlığında.


Audi'nin öncülerinden olduğu LED gündüz farları ve yine LED stopları şık görünen otomobilde donanım seviyesine bağlı olarak sis farı ve far yıkama sistemi de sunulmakta. Test aracımız 16 inç çaplı jantlarla donatılmış olsa da yine donanım seviyesine göre standart veya opsiyon olarak 17 ve 18 inç çaplı jantlar otomobile eklenebiliyor.

Son yıllarda giderek önem kazanan yakıt tüketimi düşürme çabalarına start-stop sistemi ve optimum vites göstergesi gibi donanımlarla destek veren otomobilde Mercedes A Serisi modellerinde de gördüğümüz arka spoiler ve deflektörlere yer verilmiş.


Büyük kapılar sayesinde ulaşımı sorunsuz olan iç mekanda arka koltuklara ilk bakıldığında biraz korkutsa da hem diz hem de baş mesafesi göründüğünden daha bol. Ön konsolu bir önceki nesil A3'ünkinden oldukça farklı olan yeni nesil otomobilin bu kısmının tasarımı A1'e göz kırpıyor. 0 konumunda aşağıyı gösteren ve beyaz ışıkla aydınlarılan göstergeler ile yuvarlak havalandırma ızgaraları sportif bir görünüm sunarken yol bilgisayarı ve ses sistemi kumandalarına sahip dört kollu direksiyon simidi daha ağır bir görünüm sunuyor.

Orta konsolun tepesinde bulunan ve kullanılmadığında saklanan büyük ekran çözünürlüğüyle de göz doldururken Alfa Romeo Giulietta'ya göz kırpan bir yerleşime sahip kumanda düğmeleri havalandırma ızgaralarının hemen altına dizilmiş. Çift bölgeli klimanın dairesel kumandalarını metalden üreten Audi bu bölümde sunduğu ışıklandırmayla da dikkat çekerken buranın hemen altında yer alan çift bardaklıktan birine metal kapaklı şık bir küllük eklenmiş ki sigara içmeyen bir insan olarak ben bile bu donanıma sahip olmak isterim.


Ele iyi oturan vites topuzunun hemen arkasında bulunan MMI kontrollerini kullanarak araç fonksiyonları ve navigasyon sistemine kumanda etmek mümkün. Ses sistemine de buradan kontroller veren Audi, MMI touch'ın parmak algılama sensörünü basmalı çevirmeli düğmenin üzerine almış.

Arka koltuklarda üç kişi için kafalık ve üç noktadan bağlantılı emniyet kemeri sunan Audi bu alan için sunduğu havalandırma ızgaraları ve başarılı aydınlatmayla da arka koltuk yolcularını mutlu ediyor.

Orta sertlikte bir süspansiyon sistemine sahip olan test otomobilimizin 205/55-16 ölçülerinde olan lastikleri konfor ağırlıklı sürüşler için ideal. Biraz daha sportif duygular tatmak isteyenlerse 17 inç çaplı jantlara yönelebilir zira süspansiyon sistemi daha ince yanaklı lastikleri de tolere edebilecek seviyede konfor sunabiliyor.


Sürüş sırasında çok zorlamadığımız aracın 6 ileri vitesli manuel şanzımanı rahat geçişleriyle dikkat çekerken 122 beygir güç, 200 Nm tork üretebilen 1.4 litre hacimli benzinli motorun turbo beslemeye sahip olması sayesinde devir bandının her seviyesinde yeterli çekiş gücüne sahip olması dinamik sürüşlere imkan tanıyor. Maksimum sürati 203 km/s olan araç 0'dan 100 km/s sürate 9.6 saniyede ulaşabilirken ortalama yakıt tüketim değeri 6 litre/100 km olarak veriliyor. Test sırasında yakaladığım 7 litre/100 km'lik ortalamaya bakacak olursak otoyol kullanımlarında 6 litre/100 km tüketim değeri kolaylıkla yakalanabilir.

Attraction donanımlı test aracının manuel şanzımanlı versiyonunun fiyatı belli olmasa da 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzımanla donatılan modeller bu donanım paketiyle 28.295 Euro'dan başlayan fiyatlardan satışa sunuldu. Üst donanım olan Ambition ve yarı otomatik şanzıman 30.251 Euro karşılığında sizin olurken 1.6 litre hacimli TDI motor, Ambition donanım paketi ve yarı otomatik şanzıman üçlüsünün fiyatı 33.012 Euro'ya kadar çıkıyor.

Lansman sırasında çekilen fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

9 yorum:

  1. 1.4 122 hp lik motor kompresör + turbo değil de sadece turbo değil mi? Eski nesil motor öyleydi en azından..

    YanıtlaSil
  2. Evet öyle. Düzelteyim hemen. Bu gidişle Volkswagen grubu teker teker ezberletecek motordonanımlarını. A1 1.4 TFSI'da her ikisi de var. A3 1.4 TFSI sadece turbo.

    YanıtlaSil
  3. Tomofilli Hasan18 Ekim 2012 11:16

    Belirttiğiniz fiyatlar Almanya fiyatları mı? Eğer öyleyse 1.6 TDI s-tronic'in tahmini Türkiye fiyatı ne kadar olur. Ayrıca bu model ne zaman gelecek Türkiye'ye?

    YanıtlaSil
  4. Fiyatlar Türkiye fiyatlarıdır. 1.6 TDI ve S-Tronic de satılıyor şu anda.

    YanıtlaSil
  5. yanlıs mı gördum? yoksa on kol dayama yeri yok mu?

    YanıtlaSil
  6. Doğru. Önde de arkada da yok bu donanımda.

    YanıtlaSil
  7. 8P kasası çok daha yakışıklıydı. Bu hiç olmamış...

    YanıtlaSil
  8. merhaba onur bey bu araç hakkındaki yorumlarınız nelerdir? sürüşü ve yakıtı nasıl acaba?

    YanıtlaSil